Skip to content

Tetra Pak: bierbostel is geschikt te maken voor voeding

Tot nu toe wordt vrijwel alle bierbostel in de wereld gebruikt als veevoer.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Tetra Pak heeft patent gekregen op een systeem dat bierbostel geschikt maakt voor toepassingen in humane voeding.

Tot nu toe wordt vrijwel alle bierbostel in de wereld gebruikt als veevoer. Bierbostel bevat veel eiwitten en vezels.

Snel onbruikbaar

Er blijft ieder jaar wereldwijd zo’n 46 miljoen ton bierbostel over na het brouwen van bier, bleek dinsdag 8 februari op een webinar van Food Valley. Volgens manager Mirko Stanic van Tetra Pak, producent van machines voor de voedselverwerking en van voedselverpakkingen, wordt bierbostel na de productie snel onbruikbaar voor verwerking tot voedingsingrediënt. “Al na 6 uur bevat bierbostel te veel ongewenste bacteriën. Omdat de bewaarbaarheid lastig is, wordt bierbostel tot nu toe weinig toegepast in voeding. Daarom heeft Tetra Pak een techniek ontwikkeld om bierbostel langer te bewaren. Daar hebben we patent op gekregen.”

Verhitting tot 137 graden

De techniek houdt in dat bierbostel wordt vermengd met water en daarna wordt verhit tot 137 graden. Stanic: “Door de verdunning kun je bierbostel verpompen. Het hete water doodt de bacteriën. Daarna wordt de oplossing weer afgekoeld. Door warmteterugwinning kun je de warmte die vrijkomt bij de afkoeling opnieuw gebruiken.” Het water wordt vervolgens weer uit de oplossing gehaald. Stanic: “Daarna is de bierbostel tot 3 weken houdbaar. Ontwatering maakt het product ook beter geschikt voor transport. Dat komt de verhandelbaarheid ten goede.”

Effect op voedingswaarde en functionaliteit

Tetra Pak heeft nog niet onderzocht wat de effecten zijn van de verhitting op de voedingswaarde en de functionaliteit van de bierbostel. Stanic: “Wij zien in ieder geval geen verschil in kleur voor of na verhitting. De typische geur van bierbostel is na de conservering ook weg. Ik verwacht echter ook weinig effect op voedingswaarde of functionaliteit, omdat de verhitting en de afkoeling daarna heel snel gebeuren.” Bekijk ook de video: Bierbostel krijgt nieuw leven als graanreep

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur