De droge versie van het mycoproteïne dat The Protein Brewery produceert en business-to-business gaat vermarkten. - Foto: The Protein Brewery
In dit artikel
Het Nederlandse The Protein Brewery heeft goedkeuring om zijn mycoproteïnen-ingrediënt af te zetten in Singapore. Het betekent dat in de stadstaat voedingsmiddelen met het ingrediënt Fermotein mogen worden geconsumeerd.
Het is de tweede toelating voor het Brabantse bedrijf. In 2021 kreeg het een Gras-toelating (Generally Recognized As Safe: algemeen erkend als veilig). Nu krijgt het bedrijf ook een go van de Singaporese voedselveiligheidsorganisatie. The Protein Brewery mag het ingrediënt nu importeren, produceren en verkopen in de stadstaat.
Wat de volgende stap is van het bedrijf, kan het zich nog niet over uitlaten. Woordvoerder Roxanne Snijders: “We hebben nog geen concrete plannen en kijken per toelating hoe we verder gaan. We hebben in verschillende landen procedures lopen. We gaan eerst deze stap vieren.”
Mycoproteïnen
De onderneming maakt eiwitingrediënten uit schimmels door middel van fermentatie (mycoproteïnen). Het bedrijf werkt met een schimmel die koolhydraten uit mais, aardappelen en suikerbieten omzet in eiwit. Het stelt een voedingsproduct te hebben ontwikkeld dat net zo voedzaam is als vlees en veel duurzamer is dan dierlijke producten. Daarnaast is het geur-, kleur- en smaakloos.
Opschaling productie
In Breda werkt het bedrijf aan de bouw van een eigen fabriek waarmee het de productie verder kan opschalen. In de EU en VK heeft het bedrijf een novel food-aanvraag liggen, maar die is nog niet goedgekeurd. Met de opschaling breidt het bedrijf zich voor op de toekomstige toelatingen.