Foto: Those Vegan Cowboys
In dit artikel
Those Vegan Cowboys en de Duitse kaasproducent Hochland gaan een samenwerking aan. De bedrijven gaan de caseïne uit precisiefermentatie van Those Vegan Cowboys testen in kazen van Hochland.
De samenwerking richt zich op het testen van de diervrije caseïne in traditionele kaasproducten. Eerder maakte Those Vegan Cowboys al bekend dat de caseïne uit precisiefermentatie onder bepaalde omstandigheden betere functionaliteit heeft dan dierlijke caseïne. Hille van der Kaa, CEO van Those Vegan Cowboys, stelt dat andere partners betere smeltkwaliteit en stretch ervaarde. “Wat betekent dat kaasproducenten minder caseïne hoeven te gebruiken met hetzelfde functionele resultaat. Dit zal uiteindelijk de prijs van kaas verlagen.” Hochland is de eerste partner die op grote schaal kaas zal ontwikkelen met de caseïne van Those Vegan Cowboys.
Verbeteren caseïne
Hochland en Those Vegan Cowboys werken samen aan de ontwikkeling van diervrije caseïne, maar brengen samen geen kaas op de markt. Van der Kaa: “We zijn enorm bij met het vertrouwen van Hochland en dat zij dermate in ons ingrediënt geloven dat ze daarom zeggen: ‘we willen meer caseïne om verder te ontwikkelen’. Omdat het om een nieuw ingrediënt gaat, kijken we samen naar de beste toepassing van de microbiële caseïne. We kijken samen hoe we het nog beter kunnen maken. De kazen die Hochland produceert met onze caseïne, zijn van Hochland.”
Duurzame ambities Hochland
Hochland benadrukt dat zuivel de kernactiviteit blijft, maar dat het zuivelbedrijf kijkt hoe het invulling kan geven aan de duurzame ambities. Hochland-CFO Hubert Staub: “Steeds meer mensen kiezen voor verschillende voedingsstijlen. Maar we zien dat er vraag is naar alternatieven en we willen onze consumenten de beste kwaliteit bieden. Precisiefermentatie kan een goede oplossing zijn.”
Those Vegan Cowboys verwacht dat de microbiële caseïne in drie tot vijf jaar verkrijgbaar is in Europa. Op dit moment zijn voedingsmiddelen uit precisiefermentatie nog novel foods en moeten eerst toegelaten worden.