De groei komt voornamelijk door de groei van zelfzuivelaars. Foto: Peter Roek
In dit artikel
Het aantal voedingsmiddelenbedrijven groeide in 2019 met 5% ten opzichte van een jaar eerder. De groei wordt vooral veroorzaakt door de komst van nieuwe ‘microbedrijven’: bedrijven met één tot negen medewerkers.
Dat blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research en CBS. Het aantal bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie steeg naar 5.965 in 2019. In elke sector binnen de industrie was er een groei van het aantal bedrijven. Er was vooral groei in de sectoren zuivel en groente- en fruitverwerking. In de zuivelsector nam het aantal bedrijven toe met 11% tot 310. Er kwamen in deze sector netto dertig microbedrijven bij (een groei van 22%).
Zelfzuivelaars
De groei komt voornamelijk door de groei van zelfzuivelaars. Volgens WER komt dat doordat sommige melkveehouders investeren in eigen verwerking van melk in plaats van in fosfaatrechten. Ook in de groente- en fruitverwerking was er een groei van 11%. Daarmee waren er 200 bedrijven. Er kwamen vijftien microbedrijven bij, een groei van 19%.
Slachterij en vleesverwerking
In de brood- en deegwarenindustrie steeg het aantal bedrijven met 4% naar 3.280. Het aantal microbedrijven steeg bovengemiddeld met 8% naar 1.905. In deze sector is een groot aantal microbedrijven, waaronder bakkers.
Niet in elke sector groeit het aantal microbedrijven het hardst. In de slachterij en vleesverwerking bijvoorbeeld, waar het aantal microbedrijven groeide met 4%. De relatief grotere groei zit in die sector bij de grotere bedrijven.