Foto: Canva
In dit artikel
De eerste drie plekken in de KVK Innovatie Top 100 zijn voor innovaties met een agrifood-link.
Mycelium en landbouwvezels
Het alternatief voor piepschuim wordt gemaakt van mycelium, een schimmel, en landbouwafval. In mallen groeien het mycelium en de landbouwvezels aan elkaar. Na vijf dagen is het mengsel in de mal goed doorgroeid, waarna het wordt gedroogd en nabehandeld. Het materiaal wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal, maar zou ook kunnen worden toegepast in gebouwen, interieurs en de bouwsector. Het materiaal is composteerbaar.Vegan tonijn
De vegan tonijn van Schouten Europe is gemaakt van plantaardige grondstoffen, is verkrijgbaar in bulkverpakking voor verdere verwerking, maar ook als private label. Volgens KVK behoort het bedrijf tot de belangrijkste spelers in de vegetarische en veganistische vleesvervangers. Het papier van Paperwise is gemaakt van landbouwreststromen. Het bedrijf claimt dat de milieu-impact van het papier 47% lager is dan van papier van boven en 29% lager dan van gerecycled papier.Veel innovaties uit voedingsmiddelenindustrie
KVK publiceert jaarlijks de ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Na de creatieve sector, met 23 innovaties, is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie met 13 innovaties. Andere innovaties in de top 100 in deze sector zijn onder andere de plantaardige grondstof voor vleesvervangers van Meatless, Maakt Mij Blij met het âreddenâ van productoverschotten en de visvrije tonijn in blik van Seasogood.Bekijk ook de video: PaperWise: papier van reststromen landbouw
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst