Skip to content

Tweede Kamer stemt voor precisiefermentatie-proeverijen

De Tweede Kamer heeft met grote meerderheid ingestemd met het toelaten van precisiefermentatie-proeverijen.

Tweede Kamer motie precisiefermentatie-proeverijen

De Tweede Kamer stemde met een forse meerderheid in met een motie om precisiefermentatie-proeverijen toe te staan. Laura Bromet diende deze in samen met Wim Meulenkamp. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte / Bart Maat

De Tweede Kamer heeft met grote meerderheid ingestemd met het toelaten van (precisie)fermentatie-proeverijen. Daarmee is een grote stap genomen richting het proeven van voedingsmiddelen gemaakt met behulp van (precisie)fermentatie.

Wim Meulenkamp (VVD) en Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) dienden een motie in waarin ze oproepen om proeverijen met innovatieve fermentatie toe te staan. De Kamer stemt daarmee in, met een forse meerderheid van 147 stemmen. Dit betekent dat de dialoog kan beginnen over de voorwaarde van een proeverij. Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LNNV) gaat nu in gesprek met belanghebbenden over de invulling van de motie.

Ronald Visschers, directeur van Stichting Cellulaire Agricultuur Nederland, zei op het evenement Future of Protein Production: “We hadden onze zorgen of het nog hoog op de agenda zou staan bij het huidige kabinet, maar gelukkig wel. We zijn heel blij met dit besluit waarmee de proeverijen dichterbij komen.”

Voor kweekvlees nam de Kamer op 8 maart 2022 eenzelfde motie aan. Het duurde uiteindelijk tot 17 april 2024 totdat de eerste kweekvleesproeverij plaatsvond.

Knelpunten Novel Food

Daarnaast nam de Kamer een motie aan waarin de regering wordt verzocht om zich in te zetten om knelpunten in de Novel-Food procedures weg te nemen. De regering moet hiervoor de knelpunten in kaart brengen. Ook moet deze met de EU in dialoog gaan om dit weg te nemen. Kamerleden Meulenkamp en Pieter Grinwis (ChristenUnie) stellen dat dit nodig is om de koplopers rol die Nederland nu heeft te behouden.

Lees meer over precisiefermentatie: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur