Skip to content

Tweede Kamer wil onderzoek naar stikstofheffing verwerkende industrie

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheden om een stikstof- of methaanheffing in te voeren voor de verwerkende industrie.

Updated on:
Business
Nieuws
Kamerleden kwamen tijdens de begrotingsbehandelingen met meer dan 70 moties voor stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Piet Adema. - Foto: ANP premium

Kamerleden kwamen tijdens de begrotingsbehandelingen met meer dan 70 moties voor stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Piet Adema. - Foto: ANP

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheden om een stikstof- of methaanheffing voor de verwerkende industrie in te voeren.

Dit bleek tijdens de begrotingsbehandeling van het landbouwministerie in de Tweede Kamer. Kamerleden kwamen met meer dan 70 moties, die opdrachten en voorstellen bevatten voor de ministers op het gebied van landbouw (Piet Adema) en stikstof (Christianne van der Wal).

Industrie laten bijdragen aan verduurzaming landbouw

Doelstelling van het kabinet is dat er een methode komt waarbij ‘de vervuiler betaalt’. Vanwege de kwetsbare positie van het verdienmodel van de boer, wil de Tweede Kamer een stikstof- of methaanheffing niet bij de boer, maar bij de verwerkende industrie neerleggen. De politiek wil op deze manier de verwerkende industrie laten bijdragen aan de verduurzaming en bijvoorbeeld innovaties in de sector. Om het verdienmodel van de boer te verbeteren wil de Kamer ook een onderzoek naar de effectiviteit van een bijmengplicht van duurzamer geproduceerde producten.

Verbod op stunten met prijs groente, fruit, zuivel en vlees

Ook wil de Kamer een verbod op het stunten met de prijzen van groente, fruit, zuivel en vlees. Een meerderheid wil bovendien een onderzoek naar de manier waarop biologische afzet gestimuleerd kan worden. De motie om de retail op te leggen het aandeel biologisch in de schappen jaarlijks te verhogen, haalde het niet.

Aanscherpingen dierenwelzijn diertransport

Op het gebied van dierenwelzijn wil de Kamer het beleid aanzienlijk bijsturen. De Kamer wil de maximale temperatuur voor diertransporten komend voorjaar verlagen. Ook wil de Kamer de regels om stalbranden tegen te gaan aanscherpen. Een meerderheid van de Kamer wil ook de minimale leeftijd van kalveren voordat ze getransporteerd mogen worden verhogen. Adema onderzoekt al of het mogelijk is dit naar 28 dagen te veranderen, zoals ook in Duitsland gebeurt.

Lees ook: Kabinet wil verbod kindermarketing ongezond eten

Medeauteur: Lydia van Rooijen

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur