Om te concluderen dat ultrabewerkte plantaardige vleesvervangers kunnen leiden tot fatale gezondheidsgevolgen is echt bangmakerij. - Foto: Canva/ninafirsova
In dit artikel
The Lancet heeft op 10 juni weer een artikel over ultrabewerkte voedingsmiddelen gepubliceerd. En bij het lezen van de titel was mijn eerste gedachte: daar gaan we weer! En inderdaad, het onderzoek werd meteen smakelijk verdraaid voor de lezers. Want wat concluderen serieuze media zoals de New York Post op basis van dit onderzoek? ‘Vegan fake meats linked to heart disease, early death’.
Eindelijk hebben we het antwoord op toenemend overgewicht en bijbehorende ziektes! Het zijn de ultra-bewerkte voedingsmiddelen en de voedingsmiddelenindustrie is schuldig!
Ik snap heel goed de behoefte om voor een complex probleem een eenvoudige oplossing te hebben, maar helaas is de werkelijkheid veel weerbarstiger. Iedereen kan zich wel een voorstelling maken van wat ultrabewerkt is, maar wat nu exacte definities, gevolgen voor de productsamenstelling en gevolgen voor de gezondheid zijn, is een stuk lastiger. Wat wel duidelijk is, is dat consumenten plantaardige vleesvervangers als ultiem ultrabewerkt voedingsmiddel zien.
Bangmakerij
Maar om te concluderen dat die vervolgens kunnen leiden tot fatale gezondheidsgevolgen is echt bangmakerij. Want Lancet concludeert dat helemaal niet. Het artikel spreekt over plantaardige ultrabewerkte voedingsmiddelen in het algemeen. En in die categorie beslaan de vleesvervangers slechts 0,2%. De rest bestaat grotendeels uit koek, snoep, gebak, et cetera.
Conclusies zoals in de New York Post leveren geen enkele bijdrage aan het verbeteren van de volksgezondheid. Een vleesvervanger die je bij je gewone maaltijd nuttigt, is niet slecht. En ze zijn een makkelijke manier om vleeseters en mensen die niet zo creatief in de keuken zijn, eens te laten kiezen voor iets waar geen dier voor gedood is.
Dat ze niet goed voor ons zijn komt niet per se door de bewerking, maar doordat we er de hele dag van eten
Ja, het klopt dat er veel ultrabewerkte producten zijn. Er zijn nu eenmaal heel veel snacks, snoep, koek en dranken die niet goed voor ons zijn. Dat komt niet per se door de bewerking, maar doordat we er de hele dag van eten. Want ze zijn gemakkelijk, overal verkrijgbaar en (relatief) betaalbaar. En door dit gemak eten we vooral onbewust en nemen we te weinig tijd om goede, smaakvolle en voedingskundig volwaardige maaltijden te nuttigen.
Eetpatroon doorbreken
De oplossing zit echt in het doorbreken en veranderen van ons huidige eetpatroon. En dat is meer dan alleen maar wijzen naar bepaalde voedingsmiddelen!