Foto: ANP
Het wetsvoorstel van GroenLinks, dat multinationals die uit Nederland willen vertrekken tot een vertrekbetaling wil verplichten, kost Unilever € 11 miljard als het wordt aangenomen.
Dat stelt de consumentengoederenmaker in documenten over het veranderen van de bedrijfsstructuur. Het bestuur heeft na juridisch advies besloten dat een vertrek uit Nederland indien de wet wordt aangenomen ‘niet in het belang van Unilever, zijn aandeelhouders en andere belanghebbenden zou zijn’.
Voorkomen dat staatskas miljoenen euro’s misloopt
GroenLinks wil met de initiatiefwet, die met terugwerkende kracht moet gelden, voorkomen dat de Nederlandse staatskas miljoenen euro’s misloopt door multinationals die vertrekken naar een land zonder dividendbelasting.
Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor Unilever als de initiatiefwet van GroenLinks wordt aangenomen, zegt het bedrijf. Het bestuur wil alleen doorgaan met het vertrek als ‘dat nog steeds de beste optie is’ voor alle betrokken partijen.
Volledig Brits
Unilever verwacht in november op papier volledig Brits te worden. Wel wil het concern, met merken als De Vegetarische Slager, Calvé en Hertog ijs, zijn notering aan de Amsterdamse beurs behouden en opgenomen blijven in de AEX-index. Ook betekent de stap niets voor de fysieke aanwezigheid van het was- en levensmiddelenconcern in Nederland.
Aandeelhouders
Unilever laat zijn aandeelhouders eerst nog stemmen over de plannen om de dubbele Brits-Nederlandse structuur op te geven. Unilever kondigde de plannen in juni al aan, na een onderzoek van anderhalf jaar naar mogelijkheden om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen.
Twee jaar geleden koos Unilever er onder de Nederlandse topman Paul Polman juist nog voor om een Nederlands bedrijf te worden in een poging de bedrijfsstructuur te versimpelen. Britse aandeelhouders kwamen daar echter tegen in opstand, onder meer omdat ze dan belasting moesten gaan betalen over het dividend dat het bedrijf uitkeert.