Skip to content

Vandinter Semo: kwekersrecht op nieuwe lupinesoort

Updated on:
Nieuws
Grondstoffen
Een perceel met de Lupine angustifolia (smalbladig). Het ras Cotopaxi is een Lupine mutabilis. - Foto: Michel Zoeter

Een perceel met de Lupine angustifolia (smalbladig). Het ras Cotopaxi is een Lupine mutabilis. - Foto: Michel Zoeter

Het Nederlandse veredelingsbedrijf Vandinter Semo heeft als eerste in Europa kwekersrecht gekregen op een nieuwe soort lupine.

Deze lupine produceert meer eiwit dan de bestaande rassen. Het Andes-lupineras Cotopaxi is het resultaat van een samenwerking tussen Vandinter Semo, Hanzehogeschool Groningen en het Europese onderzoeksproject Libbio Horizon 2020.

Nederland geschikt om lupinezaad te telen

De Europese Unie wil meer plantaardig eiwit van eigen bodem produceren in plaats van importeren. Lupine wordt vooral geteeld in Zuid-Europa vanwege het klimaat, vertelt directeur Bert-Jan van Dinter van Vandinter Semo. “Onder Nederlandse omstandigheden is 3,5 ton opbrengst per hectare mogelijk. Dat is te weinig voor een rendabele teelt. In Zuid-Europa kun je wel 5 ton halen. Maar Nederland is juist zeer geschikt om het zaad voor deze lupine te telen.”

Hoger eiwitgehalte

Tot nu toe wordt in Europa de Lupine angustifolia geteeld. Cotopaxi is een andere soort, zegt Van Dinter. “Dat betreft een Lupine mutabilis. Deze soort heeft een hoger eiwitgehalte van 42% tot 43%. De andere soorten zitten rond 33%. In de samenwerking hebben we deze lupinesoort verder veredeld. Wij hebben als eerste in Europa kwekersrecht op een ras van deze lupinesoort. We gaan dit ras verder veredelen op hogere opbrengsten, zoetheid en vroegheid.”

Geschikt voor menselijke consumptie

De Lupinus mutabilis (Andes-lupine) is één van de vier soorten lupine die geschikt zijn voor menselijke consumptie. Andes-lupine-olie is geschikt voor voedseltoepassingen zoals margarines en mayonaises en ook voor cosmetische toepassingen, in het bijzonder haarverzorgingsproducten, lippenstift en huidverzorgingsproducten.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur