Skip to content

Varkenshouder zoekt afnemers voor omega 3-vlees

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Varkenshouder Ruud van Dijck in Oirlo voor zijn bedrijf.  - Foto: Van Assendelft Fotografie

Varkenshouder Ruud van Dijck in Oirlo voor zijn bedrijf. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Varkenshouder Ruud van Dijck produceert omega 3-varkensvlees door algenolie van voedingsmiddelenbedrijf DSM door het voer te mengen.

Het varkensvlees dat veehouder Ruud van Dijck produceert bevat 20% meer omega 3-vetzuren door toevoeging van algenolie aan het voer. Studenten van de HAS vonden tevens een verdubbeling van de specifieke omega 3-vetzuren DHA en EPA in het vlees, ten opzichte van regulier varkensvlees.

Varkensvlees als alternatief voor vis

Omega 3-vetzuren zitten veel in vis en staan te boek als gezond voor mensen. Volgens deskundigen krijgt de meerderheid van de mensen onvoldoende omega 3-vetzuren binnen. De belangrijkste bron is vis, maar dat wordt in Nederland beperkt gegeten. Varkensvlees zou een alternatief kunnen zijn.

Op zoek naar afnemer

Door corona kon een marktonderzoek door de studenten niet doorgaan. Dat geldt ook voor een smaaktest. Desondanks houdt Van Dijck vertrouwen, zegt hij tegenover het Limburgse Agrofood netwerk Kiempunt. Volgens de varkenshouder heeft dit initiatief tijd nodig om in de markt te zetten. Ook moeten afnemers bereid zijn meer te betalen voor zijn vlees dan voor gangbaar vlees.

Van Dijck zegt echter niet te willen afwachten, maar het voortouw te nemen. Zodra een ketenpartner opstaat voor het vlees van Van Dijck is hij er klaar voor, zo stelt hij. DSM wil de varkenshouder ook bijstaan in zijn zoektocht naar een afnemer. Het voedingsmiddelenbedrijf heeft tevens zijn algenolie-product Veramaris beschikbaar gesteld voor gebruik in het varkensvoer.

Ontmoeting met landbouwminister Schouten

Volgens Kiempunt staat op 5 oktober een ontmoeting gepland tussen varkenshouder Van Dijck en landbouwminister Carola Schouten. Dit is tijdens een handelsmissie. Hij krijgt dan ook de kans zijn concept te presenteren.

Circulair boeren

Ruud van Dijck presenteert zichzelf als boer Ruud en probeert zoveel mogelijk circulair te boeren. Zijn varkens krijgen voer dat voor minimaal 70% bestaat uit reststromen van de levensmiddelenindustrie en minimaal soja bevat. De mest wordt op het bedrijf bewerkt en klaar gemaakt al meststof voor de akkerbouw.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur