áls een vegan kind een tekort oploopt, kan dat ook grote gevolgen hebben. Een tekort aan vitamine B12 is ernstiger dan een tekort aan vitamine C. - Foto: Canva/FamVeld
In dit artikel
“Zweedse ouders in cel na veganistisch dieet baby”, kopten diverse media een paar jaar geleden. Het greep me aan. Het zette even mijn wereldbeeld op z’n kop. Want je zou zeggen dat een vegan dieet verantwoord is.
Toen ik vorige maand een podcastreportage ging maken over vegan voor kinderen was me dus duidelijk dat dit een omstreden onderwerp is. Aan de ene kant van het spectrum de ouders die vinden dat veganisme ‘extreem’ is. Die denken: melk is goed voor elk en van vlees word je groot en sterk. Aan de andere kant ouders die vinden dat je geen levend wezen mag doden voor jouw eten en die hun kind juist ultiem gezond groot willen brengen. Om hier een licht op te schijnen ging ik in gesprek met een diëtiste en een arts.
Sceptisch over volledig vegan
Kinderarts Koen Joosten bleek groot voorstander van meer plantaardig: “Groente is de kapstok van een gezonde leefstijl”. Over helemaal vegan bij kinderen was hij echter sceptisch. Vooral omdat het groeiende kind enorm veel calorieën nodig heeft: per kilo lichaamsgewicht wel vier keer zo veel als een volwassene. Diëtiste Lisa Steltenpool beaamde dit maar, zo zei ze, in de praktijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Een boterham met pindakaas, regelmatig nootjes, zaden en een dadeltje tussendoor: je zit er zo aan. Verder noemde ze ook voedingsmiddelen die “de kinderarts misschien niet eens kent als eten”, zoals norivellen, hennepzaad en edelgistvlokken.
Ouders die hun kinderen hotdogs en fastfood geven liggen toch ook niet onder de loep?
Of er een vergrootglas ligt op vegan ouders, vroeg ik haar. Want ouders die hun kinderen hotdogs en fastfood geven liggen toch ook niet onder de loep? Ja, zei Steltenpool, maar dat is ook goed. Want áls een vegan kind een tekort oploopt, kan dat ook grote gevolgen hebben. Een tekort aan vitamine B12 is ernstiger dan een tekort aan vitamine C.
Wat een eerlijk en duidelijk antwoord. Als je het doet, moet je het dus niet zomaar doen. Verdiep je in voedingsstoffen, ga een keer naar een diëtist, weet wat je kind nodig heeft. En dan kan het best, bevestigt ook de kinderarts. Sterker nog, als je het goed doet kan het juist allerlei gezondheidsvoordelen hebben.
Gezondheid voorbij
Voor de Zweedse baby was dat helaas niet het geval. Het meisje van 18 maanden moest het doen met uitsluitend moedermelk, rijst en aardappelen waarmee ze een aantal tekorten opliep. Plantaardig eten is niet gewoon een kwestie van vlees, zuivel en eieren weglaten. Dan schieten je idealen je gezondheid voorbij. Gelukkig laten genoeg vegan kinderen zien dat een dier- en milieuvriendelijk menu wel degelijk samen kunnen gaan met goede gezondheid.