Skip to content

Verpakkingen misleiden over herkomst producten

Producten als Zaanse Hoeve en Zeeuws meisje komen niet uit Nederland. Dat is misleiding, vindt de Consumentenbond.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Net als veel andere producten met Nederlandse namen wordt Zaanse Hoeve  niet in Nederland geproduceerd. De Consumentenbond vindt dat misleiding. - Foto: ANP premium

Net als veel andere producten met Nederlandse namen wordt Zaanse Hoeve niet volledig in Nederland geproduceerd. De Consumentenbond vindt dat misleiding. - Foto: ANP

Producten met Nederlandse namen of beeltenissen zoals molens, zijn vaak weinig Nederlands. De Consumentenbond deed onderzoek naar de herkomst van verschillende Nederlandse producten.

Zeeuws meisje en De Zaanse Hoeve klinken Hollands, maar daar komen de producten niet vandaan. Dit is volgens de Consumentenbond misleidend, omdat het zou impliceren dat de producten uit Nederland komen en dus minder kilometers zouden afleggen. Zeeuws meisje bevat volgens de Consumentenbond voornamelijk palmolie uit Indonesië en Maleisïe en de fabriek staat hoogstwaarschijnlijk in Hongarije of Polen. Het huismerk van Albert Heijn, De Zaanse Hoeve, verwerkt de kwark in een fabriek in Normandië en slagroom in West-Duitsland. Alleen de yoghurt komt uit Nederland, maar niet uit de Zaanstreek. De Consumentenbond hekelt de misleiding van deze merken en vindt dat de herkomst van voedingsmiddelen vermeld moet staan op de verpakking. De meeste producten die werden onderzocht, hadden wel een vermelding op het etiket. Het kan ook andersom, meldt de Consumentenbond. Producten die buitenlands klinken, zoals Bar-le-Duc, Alte Weintradition en de Parrano Parmezaan, zijn allemaal van Nederlandse origine.

Verplicht herkomstetiket

Het is in Nederland in sommige gevallen verplicht om herkomstetiketting te gebruiken. Het is verplicht om de herkomst te vermelden als de weglating daarvan de consument kan misleiden over het werkelijke land van oorsprong. Dit komt met name voor wanneer de informatie bij of op het etiket een ander land van oorsprong impliceert. Denk hierbij aan Goudse kaas, geproduceerd in Duitsland. Daarnaast is het verplicht bij vlees van varkens, geiten, schapen of pluimvee. Producenten mogen ook vrijwillig een herkomstetiket op hun product zetten. Producten als Duitse biefstuk, Engelse drop en Chinese tomatensoep zijn hiervan vrijgesteld.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur