Greencovery haalt vezels uit sojapulp, wat overblijft bij het maken van sojamelk. De vezels kunnen worden gebruikt in bakkerijproducten en vleesvervangers. Foto: Greencovery
In dit artikel
Hoe ga je aan de slag met verwaarden van reststromen, upcyclen? Vijf tips van bedrijven die hier al ervaring mee hebben.
Bij het produceren van voeding komen zogenoemde reststromen vrij, een afvalstroom die nog waardevolle voedingsstoffen bevat. Het bekendste voorbeeld hiervan is bierbostel, dat overblijft na de bierproductie. In veel gevallen gaan de reststromen naar de veevoerindustrie of worden vergist. Er zijn steeds meer bedrijven die kijken naar de toepassing van reststromen voor humane voeding. Vijf van deze bedrijven geven tips over hoe om te gaan met eigen reststromen of met die van anderen.
1. Foodvalley: Jolijn Zwart – Van Kessel
Jolijn Zwart – Van Kessel wil het liefst dat alle reststromen gevaloriseerd worden. Dagelijks ondersteunt zij bedrijven met hun vraagstukken rondom upcycling. Haar grootste tip:
“In plaats van nieuwe ingrediënten in te kopen, zou ik zeggen: Kijk met een nieuwe bril naar je eigen reststromen of die van anderen. Misschien zie jij niet in hoe jouw reststroom gebruikt kan worden in humane voeding, maar een ander wel. Vraag je af: Wat zou ik daar nog mee kunnen? Zie het niet langer als afval, maar als een kans. Uiteindelijk streven we naar een totaalgebruik van alle ingrediënten met een zo hoog mogelijke verwaarding. Om daar te komen daag ik alle fabrikanten uit om hun eigen business te herzien en de reststromen minstens zo te behandelen en waarderen als het hoofdproduct.”
Meer adviezen vanuit Foodvalley: Upcycling is optimaal gebruik van grondstoffen
2. Bakkersgrondstof: Sebastiaan Hetterschijt
Bakkersgrondstof maakt van oud brood weer nieuw ‘brood’. Het bedrijf haalt overgebleven broden op om die vervolgens te verwerken tot een ingrediënt voor desembrood. Sebastiaan Hetterschijt denkt dat bedrijven die hun brood aan zijn bedrijf leveren nu 10% meer verdienen. Wat is zijn tip?
“Als je weet dat je een reststroom hebt, bespreek dat dan met je huidige klanten. Wat kunnen zij betekenen? Wellicht kunnen jullie samen iets bedenken om de reststroom te benutten. Ook als je al een idee hebt: Bespreek dat. Samen kun je veel meer bereiken dan in je eentje langs de weg gaan zitten en maar hopen dat je product verkoopt.”
Lees het interview met Hetterschijt: Bakkersgrondstof: gerecyclede grondstof verhoogt opbrengst met 10%
3. Royal Avebe: Peter-Erik Ywema
Bij Avebe zien ze hun reststroom niet meer als dergelijke. Sinds 2008 verdient het bedrijf geld met de eiwitten die ze uit hun ‘aardappelsap’ halen. De tak is uitgegroeid tot een van de grootste inkomstensstromen naast aardappelzetmeel. Peter-Erik Ywema, directeur duurzaamheid bij Avebe, beveelt iedereen aan om samenwerking op te zoeken:
“Zoek naar een partner die nadenkt over jouw reststroom. Bij Avebe zijn we bijvoorbeeld samenwerkingen aangegaan om slib tot een stikstofbron om te zetten. Wij zien dat in het slib nog veel waardevolle stoffen zitten, dan zoeken we daar een ander bedrijf bij om ons te helpen. Niemand heeft alle kennis in huis. Een last kan dan met een andere mindset omgezet worden in winst.”
Lees meer over de zoektocht van Avebe naar een waardevolle toepassing van hun eiwit: Zo zet Avebe zijn reststroom om naar nieuwe bedrijfstak
4. Greencovery: Carlos Cabara
Bij Greencovery halen ze drie ingrediënten uit verschillende reststromen. Hiermee kunnen ze ook stromen zoals pitten weer een toepassing in voeding geven. De tip van eigenaar Carlos Cabara:
“We moeten stoppen met onze reststromen te zien als afval. Wellicht moet er zelfs een andere naam komen voor foodwaste en reststromen om ook naar consumenten te communiceren dat we het hebben over voedsel. Reststromen hebben een businesscase, maar die moet je wel zien.”
Lees meer over welke reststromen Greencovery verwerkt: Greencovery zet voedingsafval om in waardevolle grondstoffen
5. Sophyn’s Green: Linsie Meijer
Bij Sophyn’s Green is het de wens om zoveel mogelijk reststromen te verwerken in zijn gezonde pasta’s. De start-up timmert aan de weg en praat veel met boeren over hun groente-reststromen. Wat is de tip van ondernemer Linsie Meijer?
“Als je wilt beginnen met het verwerken van reststromen is het belangrijk dat er al een bepaalde schaal is. Ik werk met boeren en niemand zit erop te wachten dat ik maar vier kratjes afneem. Er moet een serieuze schaal verwerkt worden. Voor aanbieders van reststromen zie ik ook nog kansen, ook zij zien een reststroom nog te veel als afval. Neem het serieus, prijs het net als andere grondstoffen aan, en doe hiervoor je huiswerk naar de specificaties van je stromen. Dan kan het van de grond af komen.”
Weten hoe Sophyn’s Green reststromen verwerkt? Lees meer: Sophyn Greens: pasta uit reststromen niet jaarrond haalbaar