Skip to content

Vion zet in op duurzaamheid via ketens

Duurzame ketens van boer tot consument zijn de inzet van Vion.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Slachterij van Vion in Groenlo. - Foto: ANP premium

Slachterij van Vion in Groenlo. - Foto: ANP

Duurzame ketens van boer tot consument zijn de inzet van Vion.

Transparant zijn over de gang van zaken staat daarbij centraal voor het vlees- en foodconcern. Dat betekent controleerbare uitwisseling van informatie tussen de ketenpartners, van veevoerfabrikant via boer en transporteurs tot de uiteindelijke afnemer van vlees en andere voeding die Vion produceert.

Blockchain-technologie

Het verwerken van al die informatie gebeurt onder meer via blockchain-technologie. Het zijn enkele punten in het jaarlijkse maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) verslag van Vion over het jaar 2021. Vion-topman Ronald Lotgerink zet al jaren vol in op ketens- en vleesconcepten, hij benadrukte dat onlangs in een interview met Food & Agribusiness over de resultaten in 2021. Dat was een lastig jaar en leverde een verlies op van € 29 miljoen. Vion heeft zes strategische thema’s: voedselveiligheid, dierenwelzijn, duurzame landbouw en veeteelt, traceerbaarheid en intgeren producten, arbeid en werkcondities en eerlijk beprijzing.

Vion emissievrij in 2045

In het MVO-verslag is uitgebreid aandacht voor de duurzaamheidsdoelen van Vion. Het bedrijf streeft ernaar om de CO2-uitstoot van het bedrijf in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs en de Europese Green Deal. In 2045 wil Vion als bedrijf emissievrij zijn. Andere doelen zijn het substantieel verminderen van het absolute energieverbruik en omschakelen naar meer groene energie. Voor de eigen productie neemt Vion zelf maatregelen, voor reductie in de hele keten werkt Vion samen met onder meer veevoerfabrikanten en veehouders.

CO2-emissiedata

Naast transparantie en samenwerking is gedegen wetenschappelijk onderzoek het derde uitgangspunt voor de benoemde thema’s. Voor CO2 uit zich dat volgens Vion onder meer in de CO2-emissiedata die in de afgelopen jaren zijn verzameld samen met onderzoekers van Wageningen UR en een aantal landbouwbedrijven. Met die informatie berekent Vion de CO2-voetafdruk van vlees en kan die vervolgens communiceren aan afnemers en consumenten. Dat kan helpen om verbeteringen te behalen in de keten.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur