Vivici is het eerste Nederlandse bedrijf dat een dergelijke toelating in de VS heeft gekregen voor een product gemaakt met precisiefermentatie. Foto: Vivici
In dit artikel
Het Nederlandse Vivici mag hun wei-eiwit verkopen in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft goedkeuring gekregen om het op de markt te brengen en gaat de verkoop nu verder commercialiseren.
Vivici, een joint venture van dsm-firmenich en Fonterra, maakt het melkeiwit beta-lactoglobulin met precisiefermenatie. Dat eiwit is nu veilig verklaard door de voedselveiligheidsorganisatie Food & Drug Administration (FDA) met een zogenoemde GRAS-toelating. Dat staat voor Generally Recognized As Safe: algemeen erkend als veilig. Deze toelating volstaat omdat beta-lactoglobulin gewonnen uit koemelk al lang wordt toegepast in voeding en veilig is bevonden. Volgens Vivici is hun eiwit niet te onderscheiden van een dierlijk eiwit en volgens CTO Marcel Wubbolts zelfs beter doordat het meer aminozuren bevat.
Vivici als eerste op Amerikaanse markt
Vivici is het eerste Nederlandse bedrijf dat een dergelijke toelating in de VS heeft gekregen voor een product gemaakt met precisiefermentatie. Op de Amerikaanse markt zijn al meerdere ingrediënten toegelaten met de techniek, zoals de lactoferrine van Turtle Tree.
Richten op VS
Vivici is in 2023 opgericht met het doel om zuiveleiwitten te produceren met behulp van precisiefermentatie. Het bedrijf mikt op de Amerikaanse markt, omdat daar minder moeilijk wordt gedaan over het gebruik van genetisch gemodificeerde organismes (GMO). In Europa ligt het gebruik van GMO gevoeliger en moeten ingrediënten die met precisiefermentatie zijn gewonnen een Novel food-traject doorlopen.