Skip to content

Vivici haalt €32,5 miljoen op voor lancering tweede zuiveleiwit

De Nederlandse start-up Vivici heeft €32,5 miljoen binnengehaald. Het tweede zuivelingrediënt gemaakt met precisiefermentie wordt later dit jaar gelanceerd.

Vivici investering precisiefermentatie

De Nederlandse start-up Vivici is een joint-venture van dsm-firmenich en Fonterra en is gevestigd op de Biotech Campus Delft. - Foto: ANP

De Nederlandse start-up Vivici heeft een investering van €32,5 miljoen binnengehaald. Het bedrijf maakt zuiveleiwitten met behulp van precisiefermentatie. Het tweede zuivelingrediënt wordt later dit jaar gelanceerd.

De start-up wil een tweede zuiveleiwit in de markt zetten. Het gaat om lactoferrine en zal later in 2025 worden gelanceerd. Vivici heeft de eerste overeenkomsten gesloten om zijn beta-lactoglobuline te leveren. Vivici gaat het kapitaal verder gebruiken om internationaal uit te breiden en langdurige productiecapaciteit te bouwen.

Stephan van Sint Fiet, CEO van Vivici, ziet deze investering als een belangrijke stap voor het bedrijf: “Met deze investering versnellen we onze missie om duurzame eiwitten uit precisiefermentatie op grote schaal te commercialiseren. Met ons Vivitein-eiwitplatform brengen we een nieuwe standaard in eiwitproductie op de internationale markt, die een vaste waarde zal worden in consumentenproducten.”

De start-up is een joint-venture van dsm-firmenich en Fonterra. Ook deze bedrijven namen deel aan de investeringsronde. Daarnaast stapten ook Stichting Pensioenfonds ABP, Invest-NL en InnovationQuarter Capital in.

Toelating ingrediënt Vivici in VS

De eiwitten van Vivici zijn op dit moment alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Daar kreeg de start-up als eerste Nederlandse bedrijf toelating voor een precisiefermentatie-ingrediënt. Vivici heeft de ambitie om de zuiveleiwitten ook naar Azië en Europa te brengen, maar daar zijn de toelatingsprocedures strenger.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur