Beginnende kikkererwtplanten. Vlaanderen gaat de teelt van kikkererwten testen. - Foto: Canva.com
In dit artikel
In Vlaanderen testen onderzoeksinstanties ILVO en Inagro de teelt van kikkererwten. Het eerste experiment is veelbelovend en zet aan tot verder onderzoek.
Kikkererwten worden verwerkt in verschillende producten zoals hummus, vegetarische burgers, salades, soepen, curry’s of stoofpotjes. Jaarlijks worden er meer dan 9.000 ton verwerkt in Vlaanderen en dat aantal blijft stijgen. Het gewas wordt traditioneel geteeld in semi-aride (warme en vrij droge) regio’s. “India produceert de grootste hoeveelheid kikkererwten, gevolgd door Australië en Turkije”, weet ILVO-onderzoeker Jana Baeyens. “Maar ook meer noordelijke landen zoals Rusland of Canada prijken tegenwoordig in de top 10 van meest producerende landen. En ook dichter bij huis, in Frankrijk, steeg het areaal kikkererwten de afgelopen jaren sterk.”
Laag gewas
De kikkererwt is een relatief laag gewas (30-70 cm) dat in noordelijke regio’s gezaaid wordt in het voorjaar, vanaf de bodem een temperatuur bereikt heeft van 7°C. “Het is een diepwortelend gewas met een lange penwortel, waardoor het een betere droogtetolerantie heeft in vergelijking met andere peulvruchten”, legt Baeyens uit. “Net zoals de andere peulvruchten gaan kikkererwten een associatie aan met stikstoffixerende bacteriën en kunnen ze zodoende stikstof uit de lucht voor ontwikkeling aanwenden.”
Huidige kikkererwtenrassen niet gedetermineerd
De huidige kikkererwtenrassen zijn niet gedetermineerd. “Dit wil zeggen dat de plant blijft groeien en blijft bloemen en vruchten vormen zolang er voldoende water, nutriënten, warmte en licht is”, aldus Baeyens.
Om uit te zoeken hoe kikkererwten zich gedragen in Vlaanderen, werd een rassenproef aangelegd op twee locaties. Gemiddeld gezien brachten de rassen 3,31 ton/ha op (netto), maar de opbrengstcijfers variëren sterk tussen ras, zaaitijdstip en locatie. De onderzoekers verwachten dat de resultaten in de praktijk waarschijnlijk lager zullen liggen. “Het gaat hier om kleine proefpercelen die goed onderhouden konden worden”, klinkt het.
Consumptie
Kikkererwten kunnen op verschillende mogelijkheden worden geconsumeerd: onrijp, droog geoogste zaden in hun geheel of verder verwerkt tot voedingsproducten. Het meest gekende kikkererwtenproduct is hummus: een puree op basis van gekookte, droog geoogste kikkererwten en sesamzaad. Daarnaast heeft het kookvocht van kikkererwten, aquafaba, goede functionele eigenschappen waardoor het multi-inzetbaar is in de voedingsindustrie.
Multi-inzetbaarheid
Binnen het Flander’s Food project Cropexplore wordt deze multi-inzetbaarheid nagegaan en worden nieuwe voedingstoepassingen van kikkererwten (naast een 50-tal andere grondstoffen) onderzocht. “Binnen dit project zoekt Food Pilot nu samen met pastaproducent Pastati naar een eiwitrijke, glutenvrije vegan pasta op basis van, jawel, kikkererwten”, aldus ILVO.