Foto: Canva
De Vlaming heeft afgelopen jaar 14,5% van zijn huishoudbudget besteed aan voeding.
Dat is meer dan in 2019 toen er 12,5% van het budget aan voeding werd besteed. Dat meldt Statistiek Vlaanderen. Bijna een kwart van de voedingsuitgaven per persoon per jaar ging naar vlees. Gemiddeld gaat het om een bedrag van € 530 aan vlees. De tweede grootste uitgavenpost is brood en graanproducten, goed voor gemiddeld € 409 per jaar. Dan volgen groenten (€ 323), melk, kaas en eieren (€ 284) en fruit (€ 223).
Verschil tussen hoge en lage inkomens
Uit de cijfers blijkt dat jongeren minder aan voeding uitgeven dan 60-plussers. Bij jongeren onder de 30 jaar gaat het om een bedrag van € 1.967 per persoon per jaar. Bij 60 jaar en ouder gaat het om een bedrag van € 2.999 per persoon per jaar.
Een gemiddeld Vlaams huishouden besteedde in 2020 iets meer dan € 5.268 per jaar aan voedingswaren. Opvallend is het verschil tussen hoge en lage inkomens. Zo spendeerden de 25% laagste inkomens € 3.431 aan voedingswaren, terwijl de 25% hoogste inkomens uitkwamen op € 7.217. Het voedingsbudget van de hoogste inkomens ligt daarmee 2,1 keer hoger dan dat van de laagste inkomens.
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.