Foto: Hans Prinsen
In dit artikel
Vlees van runderen in uiterwaarden bevat vaak te veel kankerverwekkende dioxine. Bij 70% van de runderen zijn de gevonden dioxinegehalten in het vlees boven de norm voor humane consumptie.
Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food Safety Research (voorheen Rikilt) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Vlees van runderen uit veertien uiterwaarden onderzocht
Het onderzoek spitste zich toe op runderen uit veertien uiterwaarden langs de grote rivieren. In weefsels van runderen werd gekeken wat de gehalten waren aan dioxines, dioxine-achtige polychloorbifenylen (PCB) en andere PCBâs, PFAS en zware metalen. Tegelijk werden ook bodem- en grasmonsters genomen.
De onderzochte runderen werden ingezet als grote grazers in de natuur. Het vlees van de dieren wordt als âwildernisvleesâ op de markt gebracht.
Verkoop van âwildernisvleesâ gestaakt
Een aantal aanbieders van âwildernisvleesâ heeft inmiddels verkoop daarvan gestaakt. De omvang van de markt is klein: er gaat ongeveer 70.000 kilo over de toonbank en er zijn zoân 4.000 particuliere afnemers. Een deel van het vlees van runderen die in de uiterwaarden grazen, komt als regulier rundvlees op de markt.
Bij wekelijkse consumptie verhoogde kans op schade
Wie wekelijks met dioxines besmet vlees van de onderzochte dieren consumeert, loopt een verhoogde kans op gezondheidsschade. Er zijn consumenten (voornamelijk gezinnen) die dit vlees gedurende het hele jaar twee keer per week eten, aldus het onderzoek. Wildernisvlees mag alleen nog op de markt komen als vast staat dat de gezondheidsnormen niet worden overschreden.
Wageningen Economic Research gaat na welke gebieden mogelijk verontreinigd zijn. Het gaat om zowel uiterwaarden als andere natuurgebieden waarin runderen het hele jaar verblijven. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Vervuild bodemslib
De NVWA startte dit onderzoek na de vondst van een te hoog dioxinegehalte onder meer in het vlees van runderen die graasden bij Slot Loevestein aan de Waal in het Gelderse Poederoijen. Er waren aanwijzingen dat dit kwam door vervuild bodemslib dat na hoogwater achterbleef in de uiterwaarden.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst