Voor de gehele bevolking (1-79 jaar) komt de vleesconsumptie in de laatste peiling uit op 87 gram per dag, waarbij bewerkt vlees voor de warme maaltijd en vleeswaren het meest worden gegeten (totaal 45 gram per dag). - Foto: ANP
In dit artikel
Sinds 2007 is de vleesconsumptie met zoân 18% afgenomen. De afname van de consumptie van rood en/of bewerkt vlees is nog groter. Consumenten zijn tegelijk meer vlees- en zuivelvervangers en peulvruchten gaan eten.
Vleesconsumptie gehele bevolking
Het RIVM heeft deze leeftijdsgroep geselecteerd om de consumptie te kunnen vergelijken met voorgaande peilingen. Voor de gehele bevolking (1-79 jaar) komt de vleesconsumptie in de laatste peiling uit op 87 gram per dag, waarbij bewerkt vlees voor de warme maaltijd en vleeswaren het meest worden gegeten (totaal 45 gram per dag). Consumenten eten gemiddeld ongeveer 12 gram rundvlees, 9 gram varkensvlees en 17 gram kip en kalkoen per dag. Jongens en mannen eten meer vlees dan meisjes en vrouwen. De consumptie van de eerste groep ligt op ruim 105 gram vlees per dag en die van de laatste groep op 69 gram per dag.Nog steeds 21% meer vleesconsumptie dan aanbevolen
Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad raden aan niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. De gemiddelde vleesconsumptie ligt daarmee nog zoân 21% boven de aanbevolen hoeveelheid. De vleesconsumptie van meisjes en vrouwen ligt wel onder de aanbevolen hoeveelheid.Vleesvervangers
Consumenten zijn vooral de laatste jaren meer vleesvervangers gaan eten. In 2007-2010 at men (personen in de leeftijdsgroep 7-69 jaar om verschillende peilingen te kunnen vergelijken) gemiddeld 1,2 gram vleesvervanger per dag. In de daaropvolgende peiling van 2012-2016 steeg de consumptie voorzichtig naar 1,7 gram. In de laatste peiling was dit gestegen naar 5,4 gram vleesvervanger per dag. Vrouwen en meisjes eten gemiddeld meer vleesvervangers dan mannen en jongens.Vleesconsumptie naar opleidingsniveau
Wanneer de vleesconsumptie wordt uitgesplitst naar opleidingsniveau, blijkt dat laagopgeleide volwassenen gemiddeld meer vlees eten dan hoogopgeleiden. De vleesconsumptie bij laagopgeleiden ligt op zoân 107 gram, terwijl hoogopgeleiden zoân 76 gram vlees per dag eten. Deze laatste groep eet daarentegen meer vleesvervangers (8,8 gram) dan lager opgeleiden (3,8 gram). Hoogopgeleide volwassen vrouwen eten de meeste vleesvervangers: bijna 12 gram per dag.Consumptie van peulvruchten groeide
Niet alleen de consumptie van vleesvervangers nam toe. Ook de consumptie van peulvruchten groeide. Nederlanders eten gemiddeld 7 gram peulvruchten per dag. Jongens en mannen eten meer peulvruchten (9 gram per dag) dan meisjes en vrouwen (5 gram per dag). Mannen in de leeftijd 18 tot 50 jaar zijn de grootste verbruikers van peulvruchten met een gemiddelde consumptie van ruim 12 gram per dag.Overheidsdoelstelling dichterbij
Met de veranderingen in de consumptie van dierlijke producten (ook de zuivelconsumptie is gedaald), komt de overheidsdoelstelling van een 50/50 balans tussen dierlijke en plantaardig in 2030 iets dichterbij. Het aandeel plantaardig bedraagt nu zoân 43%, tegenover ruim 41% in de vorige peiling.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst