Skip to content

Voedingsbedrijven willen geen soja meer uit ontbost gebied

Updated on:
Business
Nieuws
Onder president Jair Bolsonaro is het ontginnen van bos en savanne in Brazilië weer toegenomen. - Foto: Canva/Phototreat

Onder president Jair Bolsonaro is het ontginnen van bos en savanne in Brazilië weer toegenomen. - Foto: Canva/Phototreat

Grote voedingsbedrijven en retailbedrijven uit de Verenigde Staten en Europa willen een stop op handel in soja uit ontboste gebieden. Ze hebben een brief gestuurd aan de grote sojahandelaren.

Bij de ondertekenaars van de brief zijn bedrijven als retailers Tesco en Walmart en voedingsconcerns Unilever en McDonald’s. Dat meldt persbureau Reuters. De bedrijven hebben de sojahandelaren dringend verzocht om te stoppen met de handel in soja die komt van de Braziliaanse Cerrado, een savannegebied dat wordt ontgonnen voor sojateelt.

Zes grote handelsbedrijven aangeschreven

De handelaren die zijn aangeschreven zijn Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Louis Dreyfus Company (LDC), Cargill, Cofco International en Glencore. In november is de bedrijven gevraagd om te stoppen met de inkoop van sojabonen, direct of indirect, uit ontgonnen gebieden in de Cerrado na 2020.

In een statement maken de briefschrijvers nu bekend dat geen van de bedrijven heeft ingestemd met de maatregelen. Volgens Reuters roept Anne Turrell, hoofd duurzaamheid bij Tesco, de handelaren op om alsnog te voldoen aan hun eigen toezeggingen en een systeem in te voeren om een einddatum te kunnen stellen aan de ontbossing en ontginning.

60% Braziliaanse soja

In de Cerrado wordt volgens Reuters ongeveer 60% van de sojabonen in Brazilië geteeld. Brazilië is de grootste exporteur van sojabonen en -schroot voor veevoeding en gebruik als plantaardige olie. Onder de huidige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, is het ontginnen van bos en savanne weer toegenomen.

Het is onder meer toegestaan voor landeigenaren om tot maximaal 80% van de oorspronkelijke vegetatie te verwijderen. Ontginning is op die manier dus niet illegaal, ook al worden vraagtekens gezet bij wat er met de 20% resterende vegetatie gebeurt.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur