Skip to content

Voedingscentrum: maak gezondere pizza

Het Voedingscentrum roept fabrikanten en pizzabakkers op om gezondere pizza’s te maken.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Het Voedingscentrum roept fabrikanten en pizzabakkers op om gezondere pizza’s te maken. Want de pizza’s die nu op de markt zijn, leveren in één keer de maximale hoeveelheid zout (6 gram) die volgens de aanbevelingen per dag kan worden genuttigd.

“Minder grote porties, minder zout, minder verzadigd vet, gebruik van volkorenmeel, meer groente”, is de wens van het Voedingscentrum. “Er zijn mooie stappen te zetten.”

Veel zout en calorieën

Gemiddeld bevat een pizza 7 gram zout, meldt de adviesorganisatie op basis van HAS Hogeschool-student Tim Kuppeveld. Hij vergeleek 449 supermarktpizza’s met 585 pizza’s van grote pizzaketens. “En ook met de calorieën schiet het op met gemiddeld 1.599 kilocalorieën per pizza. Bedenk dat een vrouw zo’n 2.000 kcal per dag nodig heeft. Met pizza’s uit de supermarkt krijg je gemiddeld 4,2 gram zout en 837 calorieën binnen.”

Nu zijn pizza’s die worden besteld meestal ook veel – bijna de helft – groter dan de supermarktpizza’s. Die brengen dus ook veel meer zout en calorieën mee. Op 100 gram blijkt de supermarktpizza iets zouter. Ook bevonden; pizza’s zonder vlees of vis zijn meestal wat minder zout. Te veel zout eten kan bijvoorbeeld leiden tot een hoge bloeddruk en nierziekten.

Op zijn tijd kan een pizza best, geeft het Voedingscentrum aan, maar dan wel graag wat gezonder.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur