Het Voedingscentrum heeft de criteria voor plantaardige zuivelvervangers geëvalueerd en heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd. Foto: Canva
Het Voedingscentrum heeft de criteria van plantaardige kaas, yoghurt en eiwitdranken aangepast. Door de aanpassingen kunnen meer plantaardige producten in de Schijf van Vijf vallen.
Het Voedingscentrum heeft de criteria voor plantaardige zuivelvervangers geëvalueerd en heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd. Met die criteria stelt de instelling vast of een product binnen de Schijf van Vijf past. Voor plantaardige zuivelvervangers adviseerde het Voedingscentrum al om te kiezen voor een product met voldoende eiwit en toegevoegd calcium en vitamine B12. Daar wordt nu ook vitamine B2 aan toegevoegd. Deze vitamine zit vooral in zuivelproducten, maar ook in vlees, groente, fruit en granen. Het criterium is dat een product minimaal 0,14 gram vitamine B2 per 100 gram bevat.
Bij de meeste plantaardige dranken wordt vitamine B2 al toegevoegd, naast calcium en vitamine B12. Door het verrijken van zuivelalternatieven zijn het volwaardige vervangers, volgens het Voedingscentrum.
Versoepeling zout
Ook is er een wijziging gemaakt in het zoutgehalte van plantaardige eiwitdranken- en desserts. Volgens het Voedingscentrum vielen te veel producten niet binnen de Schijf van Vijf doordat ze te veel zout bevatten. Het criterium is hierom versoepeld naar 0,3 gram zout per 100 gram. Dat was 0,1 gram zout, hetzelfde als in melk.