Skip to content

Voedingsindustrie kan voor 2035 fossielvrij zijn

De voedingsmiddelenindustrie kan fossiele brandstoffen uitbannen door over te gaan op elektrische ovens en boilers en door warmtepompen te installeren, stellen de onderzoekers.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
voedingsmiddelenindustrie fossielvrij

Verzwaren van het elektriciteitsnetwerk is nodig. Foto: Canva

De voedingsmiddelenindustrie kan voor 2035 fossielvrij zijn als er flink wordt ingezet op het elektrificeren van processen.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van Natuur & Milieu. De grootste uitstoot in de voedingsmiddelenindustrie is afkomstig uit het gasverbruik voor droogprocessen, koken en bakken. Het grootste gedeelte van het energieverbruik is voor proceswarmte. In 2019 was de voedings- en genotsindustrie goed voor 10% van de uitstoot van de gehele industrie (56 megaton CO2). Samen met raffinaderijen is de voedingsmiddelenindustrie de grootste verbruiker van aardgas.

De onderzoekers onderstrepen dat de economische toegevoegde waarde ten opzichte van energie- en grondstofgebruik in de voedingsmiddelenindustrie hoog is.

Elektriciteitsnetwerk verzwaren

De voedingsmiddelenindustrie kan fossiele brandstoffen uitbannen door over te gaan op elektrische ovens en boilers en door warmtepompen te installeren, stellen de onderzoekers. De warmtepompen kunnen voldoen aan de warmtevraag voor lage temperaturen (minder dan 100 graden Celsius) en de boilers voor hogere temperaturen. Hiervoor moet eerst de juiste infrastructuur aangelegd worden, zoals het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk. Hiervoor moet de politiek duidelijke keuzes maken en nu beginnen. Om de industrie echt ‘schoon’ te krijgen, moet de elektriciteit opgewerkt worden met hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie, windenergie of waterstof.

Warmtepompen installeren

Elektrische boilers op industriële schaal zijn al verkrijgbaar en leidt niet tot grote problemen volgens het onderzoek. Elektrische ovens en warmtepompen daarentegen wel. De ovens zijn nog niet standaard verkrijgbaar, maar er wordt verwacht dat dit binnen enkele jaren wel het geval is. Voor de implementatie van warmtepompen moeten nieuwe technologieën ontwikkeld worden om ook hoge temperaturen te kunnen leveren. De onderzoekers schrijven: “Over zo’n vijf jaar zouden warmtepompen ruim verkrijgbaar moeten zijn. Daarna zouden de fabrieken in zo’n vijf jaar omgebouwd kunnen worden. Voor 2035 kan de voedingsindustrie fossielvrij zijn.”

FNLI vraagt actie van kabinet

Brancheorganisatie Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) riep het kabinet eerder al op om de energietransitie mogelijk te maken, omdat ondernemers wel willen maar het netwerk het niet toelaat.

Lees ook: FNLI: Nederland heeft dringend Deltaplan voor energie nodig

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur