In rijkere landen is 40% van de volwassenen te zwaar. - Foto: Canva
In dit artikel
Onevenwichtig dieet
Geen enkele regio ligt op schema om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te behalen. Deze doelen zijn in 2015 door de Verenigde Naties opgesteld voor het beperken van de gezondheids- en milieubelasting in relatie tot voeding en het voedselsysteem. Mensen consumeren onevenwichtige diëten met te weinig fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden en volle granen. Daarentegen eten ze veel rood en verwerkt vlees, wat wereldwijd de grootste gezondheidsproblemen veroorzaakt. Substantiële veranderingen zijn nodig voor behoud van het milieu en de gezondheid van de bevolking, stelt het rapport. Het aanpassen van het dieet kan ook de uitstoot van onder meer CO2 tegengaan; de voedselproductie is verantwoordelijk voor 35% van de uitstoot van broeikasgassen. Minder vlees en zuivelproducten eten, vermindert die uitstoot volgens het rapport flink.Corona-effect
Ook het effect van de coronapandemie is meegenomen. De economische problemen hierdoor vergroten tezamen met de verstoorde voedsel- en gezondheidssystemen het ondervoedingsprobleem in lage- en middeninkomenslanden aanzienlijk. Mensen hebben meer geld nodig om zich te voeden. De behoefte aan financiering is hierdoor dringender dan ooit. Nieuwe instrumenten, gericht op bewijs en resultaten, kunnen de kwaliteit van de uitgaven voor voeding verbeteren. Hierbij valt te denken aan beoordeling van overheidsuitgaven voor voeding met zorgvuldige planning en tracking voor betere resultaten. Vaststaat dat landen hun inspanningen intensiveren en versnellen om de voedseldoelen te bereiken.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst