Voeding is wat de mens aan het ingenomen voedsel heeft. Foto: Canva
In dit artikel
Als we om ons heen kijken, zien we in winkels, op de markt en in reclamefolders een overvloed aan aanbod van allerlei voedselproducten.
Gezonde producten, maar ook veel ongezonde producten met te veel zout, suiker en ongezonde vetten, maar een te kort aan vezels. Ze zeggen wel eens dat we in het Westen leven in een obesogene omgeving. Deze omgeving draagt ook bij aan de grote toename van overgewicht onder de Nederlanders. Meer dan de helft van de volwassenen heeft matig of ernstig overgewicht. Schrikbarend is deze ontwikkeling onder kinderen. Overgewicht draagt bij aan de toename van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekte, kanker en diabetes 2.
Overgewicht ook een vorm van ondervoeding
Het is gek gezegd, maar overgewicht kun je ook beschouwen als een vorm van ondervoeding. Niet in de zin van te weinig eten, maar ondervoeding door een gebrek aan gezonde voedingsstoffen in het voedsel. Waarbij voedsel als woord een andere betekenis heeft dan voeding. In het Nederlands is het verschil tussen de woorden voedsel en voeding heel subtiel. Voedsel is een product dat je eet. Dit kan een brood of yoghurt zijn, maar ook gewoon primaire producten zoals aardappelen of courgettes vallen hieronder.
Wat betekent Voeding?
Voeding is wat de mens aan het ingenomen voedsel heeft. Voeding betekent het eten van producten die noodzakelijk zijn voor de groei, ontwikkeling en het herstel van cellen. Voeding levert energie, bevat reservestoffen voor opslag en beschermt tegen ziektes. Dus goede voeding zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen voor je lichaam: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en vocht.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de mensen qua voedsel gezondere keuzes maken?
Hoe kunnen we nu zorgen dat onze omgeving minder obees wordt? Of met andere woorden, hoe kunnen we ervoor zorgen dat de mensen qua voedsel gezondere keuzes maken. Dit is een complex terrein. Het heeft niet alleen betrekking op het aanbod van voedsel (voedselaanbod), maar ook op wat weet je van voedsel (voedselvaardigheden) en waar koop en eet je je voedsel (voedselomgeving). In het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid gaan we hier onze tanden in zetten. In de volgende columns houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.
Lees ook: ‘Gezonde voedselomgeving heeft systeemverandering nodig’