Het aanbod aan groente en fruit moet worden vergroot en verbreed, ook in de horeca. - Foto: Canva
In dit artikel
Strengere afspraken tussen politiek en voedingsmiddelenindustrie zijn nodig om het voedselaanbod gezonder te krijgen. Met vrijblijvendheid en alleen herformulering van ongezonde producten gebeurt dit onvoldoende.
Afspraken en doelen
âDe onlangs gepubliceerde herformuleringsmonitor van RIVM laat zien dat vooral in productgroepen waarvoor een AVP-afspraak is gemaakt een daling is te zien in suiker- en zoutgehaltesâ, reageert het Voedingscentrum via een woordvoerder. âHet aantal producten dat voldoet aan het gestelde maximum ligt rond 70%. Dat betreft echter maar een deel van de verkrijgbare producten, omdat de afspraken vaak gemaakt zijn voor specifieke groepen producten. Bovendien blijven de afspraken over verzadigd vet achter.â Scherpere afspraken en doelen zijn dus nodig. Dat is de inzet van het nieuwe systeem van productverbetering, waarvoor een getrapt systeem van criteria per productgroep is ingericht. Alle producten binnen een productgroep komen hierbij in aanmerking voor herformulering. Eerder dit jaar liet RIVM de mogelijke impact zien op de inname van zout en suiker door de afspraken die in 2014 waren gemaakt. Op hetzelfde voedingspatroon scheelt dat gemiddeld 0,5 gram zout (een snufje) per dag en ongeveer twee suikerklontjes (7,5 gram).Schijf van Vijf
[caption id="attachment_47886" align="alignright" width="400"] Foto: Canva[/caption] âDit illustreert dat productverbetering alleen niet genoeg is, ook als het wel sneller gaatâ, stelt de woordvoerder van het Voedingscentrum. âMensen moeten vooral gestimuleerd worden gezonder te gaan eten. Dat wil zeggen: meer voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf en minder producten die niet in de Schijf van Vijf staan.â Herformulering richt zich vooral op die laatste categorie, zodat die producten minder ongezond worden. âHet Voedingscentrum vindt daarom dat productverbetering onderdeel moet zijn van een groter pakket aan maatregelen, dat erop gericht is de keus voor gezonde producten in de eetomgeving makkelijker te maken via bijvoorbeeld prijsmaatregelen of het vergroten van het aandeel gezonde voedingsmiddelen.â Het ministerie verkent de mogelijkheden wettelijke verplichtingen en bindende afspraken rondom het voedselaanbod. De uitkomsten van deze verkenning komen begin 2022.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp