Koken met ingrediënten die je niet zelf kiest maar van de Voedselbank krijgt, vraagt creativiteit. Grotere hoeveelheden kunnen een probleem zijn voor mensen die alleen wonen. - Foto: ANP
In dit artikel
In de krant gaat het tegenwoordig vaak over de stijgende prijzen en komt het woord bestaanszekerheid geregeld voorbij. Steeds meer mensen hebben het financieel moeilijk en dat heeft effecten op gezondheid.
Armoede zorgt bijvoorbeeld voor stress en dat is ongezond. Maar armoede kan ook leiden tot een ongezonder voedingspatroon, onder andere omdat het lastig kan zijn om aan voldoende gezonde voeding te komen.
Foto’s maaltijd delen via WhatsApp
Om beter inzicht te krijgen in deze problematiek zijn we recent gestart met een onderzoek rondom het thema armoede en voedsel. Eerder schreef ik al eens over onze studie waarin we mensen vroegen foto’s te maken van hun maaltijden en die te delen via WhatsApp. Die studie hebben we nu herhaald met een groter aantal deelnemers. Daarnaast hebben we workshops georganiseerd met mensen uit deze doelgroep, om samen na te denken over mogelijke oplossingen.
Het kan ingewikkeld zijn om dagelijks een (gezonde) maaltijd op tafel te zetten, al helemaal als de financiële ruimte beperkt is
Hoewel ons onderzoek duidelijk maakt dat gezond, vers en gevarieerd eten voor alle deelnemers belangrijk is, maakt het ook inzichtelijk hoe ingewikkeld het kan zijn om dagelijks een (gezonde) maaltijd op tafel te zetten. Helemaal als de financiële ruimte beperkt is. Veel deelnemers doen bijvoorbeeld hun boodschappen bij verschillende supermarkten en kopen overal vooral wat in de aanbieding is: dat is een tijdrovend proces.
Ook zijn veel deelnemers afhankelijk van de lokale voedselbank. Maar koken met ingrediënten die je krijgt en niet zelf kiest, vraagt creatieve vaardigheden om er iets lekkers van te maken. Grotere hoeveelheden, uit voordeelverpakkingen of van de voedselbank, kunnen een probleem zijn voor mensen die alleen wonen. Sommige mensen eten daarom meerdere dagen achter elkaar hetzelfde, of vriezen veel in.
Mogelijke oplossingen voedselarmoede slechts pleisters
Wij spreken in de workshops over mogelijke oplossingen voor voedselarmoede, zoals samenwerking tussen hulporganisaties en commerciële partijen, strengere regels rond het weggooien van producten (door bijvoorbeeld bedrijfskantines), meer eenpersoonsverpakkingen, of plekken aanwijzen waar kan worden getuinierd. Binnenkort gaan we met de gemeente Almere in gesprek over de verschillende aanbevelingen.
Maar uiteindelijk zijn dit natuurlijk slechts pleisters, of ‘end-of-pipe’-oplossingen. Het echte probleem is de structurele ongelijkheid in onze samenleving en de dagelijkse financiële problemen waarmee mensen kampen. Pas als we dat hebben opgelost en iedereen genoeg geld heeft om van te leven, zullen we voedselarmoede echt kunnen uitbannen.