Foto: ANP
De omstandigheden bij de transport van verse producten is op dit moment zodanig dat er substantieel waardeverlies optreedt. Alleen al in fruitvervoer gaat het om 5 tot 8%.
Onder leiding van TNO en Wageningen Food & Biobased Research gaat een combinatie van partijen onderzoeken wat het Internet of Things (IoT) in de logistiek kan betekenen bij het tegengaan van verspilling. Het project is kortgeleden van start gegaan en heeft een looptijd van twee jaar.
De samenwerkende bedrijven zijn actief in fruitimport (Van Oers United), groente & fruit emballage (Europool Systems), sensor oplossingen (EMS), Cloud en IoT dienstverlening (Sensortransport, Internethuis), koeltransport (Thermoking), en kennisvalorisatie (SmartPort).
Inzicht in rijpingstatus
De bedrijven focussen zich op verbetering van het gebruik van bestaande sensoriek, maar ook op de inzet van nieuwe typen – betaalbare – sensoren. Dit moet leiden tot beter inzicht in de rijpingsstatus van bederfelijke producten tijdens transport. Daarnaast wordt ook gekeken in hoeverre de logistieke besluitvorming aangepast kan worden op basis van de rijping van versproducten. Te denken valt aan prioriteitsbehandeling op terminals, het vermijden van afrijpen in rijpingsstations of het versnellen van het achterlandvervoer naar het retailkanaal.