Skip to content

Wageningen ontwikkelt roadmap voor duurzame verpakking

Drie deelnemers aan de Unpack your Challenge van WUR krijgen inzicht in hun verpakkingsvraagstuk.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Bij de ontwikkeling van een roadmap voor duurzame verpakking wordt gekeken naar aspecten als bescherming en houdbaarheid van producten. - Foto: Canva/ArtistGNDphotography premium

Bij de ontwikkeling van een roadmap voor duurzame verpakking wordt gekeken naar aspecten als bescherming en houdbaarheid van producten. - Foto: Canva/ArtistGNDphotography

Drie bedrijven kunnen aan de slag met een roadmap voor duurzaam verpakken van Wageningen UR.

De bedrijven deden in 2021 mee aan de Unpack your Challenge van Wageningen Food & Biobased Research waarin zij hun uitdaging met verduurzaming van verpakkingen konden delen. Daaruit zijn nu drie bedrijven gekozen die een roadmap krijgen met wetenschappelijke inzichten over wat de beste keuze is voor hun verpakkingsvraagstuk.

Fruit- en vleesbedrijven

De bedrijven zijn anoniem, maar de verpakkingsoplossingen voor zacht fruit, los fruit en vlees. Het eerste bedrijf zoekt naar een milieuvriendelijke verpakking om zacht fruit goed te beschermen zonder dat dit logistieke problemen oplevert. De vleesverpakker zoekt naar een alternatief met minder plastic en wat volledig recyclebaar is.

Het laatste bedrijf wil los fruit verpakken; de grootste uitdaging hier is dat de verpakking stevig moet zijn en het fruit goed bij elkaar moet houden. Met de roadmap krijgen deze bedrijven een verpakkingsstrategie.

Bescherming en houdbaarheid product

Marieke Brouwer, onderzoeker duurzame verpakkingen bij Wageningen Food & Biobased Research, heeft de roadmaps ontwikkeld. “De juiste keuze voor een duurzamere verpakking maken, is niet eenvoudig”, stelt zij. “Wat betekent het bijvoorbeeld voor bescherming van het verpakte product als je een verpakking kiest die minder plastic bevat? En wat zijn de gevolgen voor de houdbaarheid van het product? Je wil natuurlijk niet dat een nieuwe verpakking ertoe leidt dat er meer voedsel wordt weggegooid. En hoe zorg je ervoor dat de verpakking past in de (productie-)processen en logistieke mogelijkheden van het bedrijf?”

“Door een roadmap te laten ontwikkelen, worden alle wetenschappelijke en praktische inzichten meegenomen in de uiteindelijke keuze voor een verpakking”, aldus Brouwer.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur