Van de ruim 400 plantaardige dranken voldoen er slechts 35 aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Foto: Canva
De alarmbel klonk allang: plantaardige vlees- en zuivelvervangers zijn niet altijd gezond.
Meer aandacht aan de gezondheid en voedingswaarde
De producenten van de vleesvervangers hebben dit signaal opgepikt, en besteden naast smaak en uiterlijk meer aandacht aan de gezondheid en voedingswaarde van vleesvervangers. Nog dit jaar is in invoering van de Nutri-Score voorzien. Dit label van het Voedingscentrum moet de consument helpen om in één oogopslag de voedingswaarde in te schatten. Het gaat hier vooral om kant-en-klare producten.WUR gaat aan de slag
Ter illustratie: van de ruim 1.000 vleesvervangers krijgen nu nog maar 83 een vermelding in de Schijf van Vijf. Het ontbreekt de producten aan voldoende eiwit, en vaak zijn de gehaltes aan zout en verzadigd vet te hoog. Van de ruim 400 plantaardige dranken voldoen er slechts 35 aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Wageningen University & Research gaat nu, gefinancierd door partijen als Agrifirm, Cargill, Nutris en Unilever, aan de slag. Tot nu toe lag de focus vooral op smaak en textuur, geeft de universiteit toe. In het project worden vleesalternatieven vergeleken met dierlijke varianten. Het project loopt vier jaar. Dat is best lang. Hopelijk zijn er al eerder deelresultaten zichtbaar.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij