Foto: Canva/fstop123
In dit artikel
Laat ik beginnen te zeggen dat ik blij ben met de NeVo (Nederlands Voedingsstoffenbestand) van het RIVM.
Dat er één plek is met betrouwbare informatie, toegankelijk voor iedereen. Dat we niet op vage bronnen hoeven te vertrouwen met hun eigen tabellen en voedingswaarden. Of regelmatig terugkerende spannende nieuwsberichten dat de voedingswaarde in groente en fruit gehalveerd zou zijn, zoals afgelopen week weer in het Verenigd Koninkrijk.
NeVo beknopt over groente en fruit
Alleen, en nu komt het probleem, ik vind de NeVo wel beknopt als het gaat om groente en fruit. Diverse interessante stoffen (secundaire plantenmetabolieten) staan er nog niet in en de stoffen die wel vermeld staan, lijken wel constanten. En dat is niet zo. Vergelijk de NeVo maar eens met voedingstabellen uit andere landen. Dan zie je bij groente en fruit regelmatig verschillen.
Nu kun je als verklaring geven dat het dan waarschijnlijk gaat om andere rassen en andere teeltomstandigheden. Maar dat helpt niet echt; ook in Nederland maken we gebruik van verschillende rassen en teeltomstandigheden. En eten we ook producten uit verschillende seizoenen en afkomstig uit verschillende landen.
Lees ook: Hidde van Steenwijk: ‘We willen snel bewijs van gezondheid voor groente en fruit’
Gaat het nou om grote verschillen, of valt dat wel mee? Een aantal proeven bij HAS Hogeschool met willekeurige rassen (en identieke teeltomstandigheden) liet al verschillen zien van 200% in een aantal belangrijke inhoudsstoffen (beta-caroteen, vitamine C). Latere proeven met lycopeen in tomaat lieten nog veel grotere verschillen zien.
Een pragmatische oplossing is: eet gevarieerd, dan dempen die verschillen wel uit. Dat is inderdaad op dit moment het meest handige advies, dat ook door het Voedingscentrum gegeven wordt. Maar het is ook een beetje te makkelijk. Bij dezen een pleidooi voor meer budget voor het RIVM om metingen te kunnen doen, om bijvoorbeeld een bandbreedte voor een aantal stoffen in groente en fruit te kunnen aangeven.
Wat heb je eraan?
Maar goed, wat heb je eraan? Wat is mogelijk als we beter weten wat in onze groente zit? Om te beginnen of die waardevolle inhoudsstoffen er wel voldoende in zitten. Als we beter weten wat werkelijk in onze groente zit, kunnen we ook beter een relatie leggen met effecten in ons lichaam. En beter onderbouwen waarom groente zo gezond is. Waarmee groente eindelijk de waardering kan krijgen die het verdient.