Skip to content

Watersector produceert circulair kratje bier volledig uit afvalwater

De waterschappen hebben een krat bier gemaakt volledig van reststromen: bier, etiket, inkt, flesje en krat.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Alles in het krat bier is gemaakt van reststromen: bier, etiket, inkt, flesjes en krat. - Foto: AquaMinerals premium

Alles in het krat bier is gemaakt van reststromen: bier, etiket, inkt, flesjes en krat. - Foto: AquaMinerals

Reststoffen uit de zuivering van drink- en afvalwater zijn voor de wet vaak afval. Onterecht, vinden de waterschappen. Daarom hebben ze een krat bier volledig gemaakt van reststromen: bier, etiket, inkt, flesje en krat.

Afvalwater bevat vaak waardevolle bestanddelen die opnieuw te gebruiken zijn. Om dat te illustreren heeft de watersector een krat bier geproduceerd dat volledig is geproduceerd uit reststoffen die vrijkomen bij de zuivering van drinkwater en afvalwater, meldt AquaMinerals, het bedrijf dat deze reststromen vermarkt. Behalve het bier zelf, zijn ook het brouwproces, het etiket, de inkt op het etiket, het flesje en het bierkrat circulair. Het circulaire biertje is een ludieke manier van de waterschappen om te laten zien welke grondstoffen de watersector kan terugwinnen uit het drinkwater en het afvalwater die een nuttige toepassing kunnen krijgen. En het krat bier is een boodschap aan de overheid om de regelgeving zo aan te passen, dat reststoffen uit drink- en afvalwater niet langer worden gezien als afval maar als waardevolle grondstof.

Ontboezeming

De naam van het biertje is Ontboezeming. De naam is gekozen omdat hiermee afvalwater wordt weghouden van de boezem (het oppervlaktewater) door er een product van te maken. En drinken van bier kan ook leiden tot onverwachte ontboezemingen. Het gebruikte water in het productieproces is afkomstig van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Emmen. Het water is zo ver gezuiverd dat het vele malen schoner is dan drinkwater. “Met het gebruik van dit water willen we laten zien dat er technisch geen barrières zijn om gebruikt water in te zetten voor consumptie of in productieprocessen. Zo wordt de druk op de beschikbaarheid van drinkwater verlaagd”, meldt AquaMinerals in een toelichting.

Ingrediënten van biologische oorsprong

Alle ingrediënten in het bier zijn van biologische oorsprong. Bij de teelt van gerst en hop kan gebruik worden gemaakt van struviet. Dat is een fosfaatmeststof die geproduceerd wordt bij verschillende Nederlandse rwzi’s. Voor het produceren van het glas is calciet gebruikt, dat vrijkomt bij de ontkalking van drinkwater. Dat bespaart in de glasproductie op ‘gewoon’ kalk dat wordt uitgegraven in mijnen. Het etiket op de flesjes is gemaakt met bermgras en bedrukt met vivianiet. Vivianiet is een ijzerfosfaat dat op de rwzi uit zuiveringsslib wordt teruggewonnen. Het etiket is op het flesje vastgeplakt met PHA. Dat is een afbreekbaar polymeer dat wordt geproduceerd door bacteriën in de afvalwaterzuivering. De bierflesjes zitten in een krat dat 3D is geprint met een pasta. Die bestaat vooral uit cellulose, Kaumera en calciet (kalk) uit drinkwater. Het cellulose is weer gemaakt van toiletpapier dat uit het rioolwater is gezeefd. Kaumera is ook een product uit de rioolwaterzuivering en wordt gebruikt als bindmiddel voor het cellulose en calciet. Voor de versteviging van het krat hebben de waterschappen gebruik gemaakt van een biocomposiet waarin riet en calciet zijn verwerkt. Voor de kleuring is gebruik gemaakt van waterijzer dat vrijkomt bij het drinkwaterproces.

Niet op de markt

Het biertje komt niet op de markt. Niet vanwege smaak of uiterlijk, meldt AquaMinerals. “Maar vanwege het gebruik van reststromen die grotendeels de status afval hebben. Dit is nog steeds een behoorlijke sta-in-de-weg voor het gebruik van reststromen in producten.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur