Foto: Canva
In dit artikel
Onlangs was ik betrokken bij de organisatie van een ‘deep dive’ gericht op de uitdagingen en kansen rondom waterverbruik in de voedingsindustrie.
De sessie werd inhoudelijk vormgegeven door innovatie-accelerator Startlife. Meerdere innovatieve start-ups en foodbedrijven participeerden. Wat mij vooral opviel, was de dringende behoefte binnen de voedingsmiddelenindustrie aan meer urgentie en actie om de waterproblematiek aan te pakken. Want water wordt steeds meer een strategisch vraagstuk voor foodbedrijven.
Hogere eisen voor waterlozingen
De voedingsindustrie is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het drinkwaterverbruik door bedrijven en staat voor meerdere uitdagingen. Droogte, verzilting en vervuiling zetten de beschikbaarheid onder druk, terwijl de totale vraag naar water nog steeds toeneemt. Bedrijven zullen in de toekomst vaker rekening moeten houden met tijdelijke afsluitingen van het waternet en beperkingen in het gebruik van grond- en oppervlaktewater, bijvoorbeeld tijdens lange droge periodes. Daarnaast leiden problemen met de waterkwaliteit tot strengere handhaving en hogere eisen voor waterlozingen. Onze verwachting is dat watergerelateerde kosten de komende jaren aanzienlijk zullen stijgen.
Bedrijven moeten inzetten op meer circulair watergebruik
Toch zijn er ook kansen. De industrie telt veel innovatieve bedrijven die oplossingen ontwikkelen om de waterproblematiek aan te pakken. Waterbesparing alleen is niet voldoende. Bedrijven moeten inzetten op meer circulair watergebruik, waarbij water meerdere keren kan worden gebruikt binnen het productieproces. Technische oplossingen zoals decentrale waterzuiveringssystemen en omgekeerde osmose helpen hierbij. Deze technieken maken het mogelijk om afvalwater te zuiveren en opnieuw te gebruiken, wat bijdraagt aan duurzamer waterbeheer.
Tot een waterstrategie komen
Een van de belangrijkste conclusies uit de sessie is dat breder bewustzijn nodig is bij foodbedrijven om tot een waterstrategie te komen. Daarbij zijn de uitdagingen rondom water complex en vereisen ze vaak een gezamenlijke aanpak. Het samenbrengen van kennis, netwerk en financiering is van belang. Een mooie rol die onze bank samen met de sector kan oppakken. Mijn oproep is dan ook om de handen ineen te slaan, vooral in het verzamelen van de juiste data. Meten is weten en ligt aan de basis van het nemen van actie. Wie doet er mee?