Precisiefermentatie, een techniek waarmee dierlijke eiwitten gemaakt kunnen worden met behulp van bacteriën, schimmels en gisten, staat nog in de kinderschoenen en de ondersteuning vanuit overheden ook. Foto: Canva
Er is nog weinig ondersteuning voor het verder ontwikkelen van precisiefermentatie vanuit overheden.
Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WER) in opdracht van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Op 6 december heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om onderzoek te doen naar de mate en op welke wijze de ontwikkeling van precisiefermentatie in Nederland wordt gestimuleerd. Het antwoord op deze vraag is dat precisiefermentatie, een techniek waarmee dierlijke eiwitten gemaakt kunnen worden met behulp van bacteriën, schimmels en gisten, nog in de kinderschoenen staat en de ondersteuning vanuit overheden ook.
Subsidies precisiefermentatie
WER deed onderzoek op basis van 25 telefonische interviews met grote spelers. Daaruit blijkt dat het lastig is om inzicht te krijgen in welke mate subsidies zijn verstrekt voor precisiefermentatie. Een van de redenen hiervoor is dat de aanvragen voor subsidies, bijvoorbeeld uit het Groeifonds Cellulaire Agricultuur, vaak niet alleen gericht zijn op precisiefermentatie. Verder is er volgens WER geen concreet beleid voor de nieuwe toepassing, waardoor het niet eenvoudig is om het terug te vinden in de subsidieaanvragen.
Onderzoek perspectief cellulaire agricultuur
Landbouwminister Adema gaat nu meer onderzoek laten doen naar hoe het beleid meer faciliterend kan zijn en naar de perspectieven van cellulaire agricultuur, waaronder naast precisiefermentatie ook kweekvlees toebehoort. Verder laat hij in de brief weten de belemmeringen voor productie en marktintroductie in kaart te brengen.
Lees ook: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten