Skip to content

WER: vleesconsumptie licht gestegen

Vorig jaar werd per persoon 76,1 kilo vlees gegeten op basis van het karkasgewicht. Dit is 0,2 kilo meer dan in 2020.

Updated on:
Nieuws
Retail
De lichte toename in vleesconsumptie zit vooral in een groei van rundvlees- en varkensvleesconsumptie. Andere vleessoorten zoals kip zijn al jaren stabiel. - Foto: Canva/Photocreo premium

De lichte toename in vleesconsumptie zit vooral in een groei van rundvlees- en varkensvleesconsumptie. Andere vleessoorten zoals kip zijn al jaren stabiel. - Foto: Canva/Photocreo

De consumptie van vlees en vleeswaren is in 2021 weer licht gestegen na de daling in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WER), dat in opdracht van Wakker Dier werd gehouden.

In ons land werd in 2021 per hoofd van de bevolking 76,1 kilo vlees gegeten op basis van het karkasgewicht. Dit is 0,2 kilo meer dan in 2020. In 2019 werd 77,8 kilo vlees per hoofd van de bevolking geconsumeerd. De lichte toename wordt veroorzaakt door kleine stijgingen in de consumptie van varkensvlees (van 36,2 naar 36,3 kilo) en rundvlees (van 15,1 naar 15,3 kilo). Pluimveevlees laat een zeer geringe daling zien, van 22,1 kg naar 22,0 kilo. De 2021-cijfers voor kalfs-, schapen- en geiten- en paardenvlees zijn onveranderd. Deze zijn al jarenlang zo goed als stabiel.
In het retailkanaal hebben de 2020-groeicijfers plaatsgemaakt voor krimpcijfers. In totaal is er in 2021 in de retail 536.445 ton vlees verkocht. Dat is 19.382 ton minder dan in 2020. In 2019 bedroeg de verkoop 530.946 ton. De verkoop van varkensvlees is het meest gedaald, van 285.059 ton in 2020 naar 269.058 ton in 2021. De verkoop van rundvlees maakt een lichte stijging door van 126.646 ton in 2020 naar 126.847 ton in 2021.
De vleesverkopen in het groothandelskanaal zijn in 2021 met 285.956 ton juist gestegen ten opzichte van 2020, toen er 254.257 ton werd verkocht. In pre-coronajaar 2019 lag de vleesverkoop op 365.250 ton. Ten opzichte van 2020 is de verkoop van pluimveevlees het meest toegenomen. Van 67.176 ton naar 82.172 ton. Rundvlees is nog steeds het meest populair. Hiervan werd in 2021 106.925 ton verkocht ten opzichte van 95.662 in 2020.

Verschuivende vleesvraag teruggedraaid

In 2020 verschoof de vleesvraag als gevolg van de lockdown  van horeca naar retail. Dat is in 2021 deels teruggedraaid, concluderen de onderzoekers. Ook dat jaar waren er maatregelen vanuit de overheid, maar deze waren minder zwaar dan in 2020. De groeicijfers in het groothandelskanaal in 2021 betekenen echter nog geen terugkeer naar 2019-cijfers. Toen werd 365.250 ton vlees via het groothandelskanaal verkocht.

‘Vleesconsumptie 300 gram per persoon lager sinds 2005’

Anne Hilhorst van Wakker Dier vindt het jammer dat een sterke daling van de vleesconsumptie uitblijft. “Vergeleken met de eerste meting in 2005 is de consumptie slechts gedaald met 300 gram per persoon.” Ze verwijst naar het Klimaatakkoord, waarin staat dat er minder dierlijke eiwitten gegeten moeten worden. “We halen nu 60% van onze eiwitten uit dierlijke producten. Dat moet 40% worden. Maar er gebeurt nog vrijwel niets om deze doelstelling dichterbij te brengen. De overheid moet de regie pakken, maar doet of haar neus bloedt.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur