De lichte toename in vleesconsumptie zit vooral in een groei van rundvlees- en varkensvleesconsumptie. Andere vleessoorten zoals kip zijn al jaren stabiel. - Foto: Canva/Photocreo
In dit artikel
De consumptie van vlees en vleeswaren is in 2021 weer licht gestegen na de daling in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WER), dat in opdracht van Wakker Dier werd gehouden.
Verschuivende vleesvraag teruggedraaid
In 2020 verschoof de vleesvraag als gevolg van de lockdown van horeca naar retail. Dat is in 2021 deels teruggedraaid, concluderen de onderzoekers. Ook dat jaar waren er maatregelen vanuit de overheid, maar deze waren minder zwaar dan in 2020. De groeicijfers in het groothandelskanaal in 2021 betekenen echter nog geen terugkeer naar 2019-cijfers. Toen werd 365.250 ton vlees via het groothandelskanaal verkocht.âVleesconsumptie 300 gram per persoon lager sinds 2005â
Anne Hilhorst van Wakker Dier vindt het jammer dat een sterke daling van de vleesconsumptie uitblijft. âVergeleken met de eerste meting in 2005 is de consumptie slechts gedaald met 300 gram per persoon.â Ze verwijst naar het Klimaatakkoord, waarin staat dat er minder dierlijke eiwitten gegeten moeten worden. âWe halen nu 60% van onze eiwitten uit dierlijke producten. Dat moet 40% worden. Maar er gebeurt nog vrijwel niets om deze doelstelling dichterbij te brengen. De overheid moet de regie pakken, maar doet of haar neus bloedt.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij