Skip to content

Wereldbank: voedselinflatie versterkt honger in de wereld

De Verenigde Naties willen dat de wereld in 2030 geen honger meer kent.

Volgens de Wereldbank zijn de voedselprijzen naar recordhoogte gestegen. Foto: Canva/Peerayot premium

Volgens de Wereldbank zijn de voedselprijzen naar recordhoogte gestegen. Foto: Canva/Peerayot

Voedsel wordt steeds duurder. Dat treft vooral arme mensen, constateert de Wereldbank. “Miljoenen mensen worden in extreme armoede gedreven, en duur voedsel verergert honger en ondervoeding.”

De Verenigde Naties willen dat de wereld in 2030 geen honger meer kent. Dat is verwoord in de Sustainable Development Goals van de VN. Maar dat doel is verder weg dan ooit, zo valt te concluderen uit het laatste rapport van de Wereldbank over de voedselzekerheid in de wereld. Volgens de Wereldbank zijn de voedselprijzen naar recordhoogte gestegen. “Dat heeft een wereldwijde crisis veroorzaakt die miljoenen mensen in extreme armoede drijft, en het verergert honger en ondervoeding.”

Dit jaar is de voedselzekerheid in de armste landen verder achteruit gehold

Volgens het rapport State of Food Insecurity in the World (SOFI) uit 2022 steeg het aantal mensen dat honger lijdt in 2021 naar 828 miljoen. Dat zijn er 46 miljoen meer sinds 2020 en 150 miljoen meer sinds 2019, vóór de corona-pandemie. Dit jaar is de voedselzekerheid in de armste landen verder achteruit gehold, schrijft de Wereldbank in het rapport. Tussen maart en juni 2022 is in meer dan 85% van alle landen voedsel minstens 5% duurder geworden. In veel landen is dat zelfs meer dan 10%.

Oorlog in Oekraïne

De Wereldbank schrijft dat toe aan de oorlog in Oekraïne. “Die heeft de wereldwijde handelspatronen, productie en consumptie van grondstoffen zodanig veranderd, dat de prijzen tot eind 2024 op historisch hoge niveaus zullen blijven. Grondstoffen die het meest zijn getroffen zijn tarwe, mais, plantaardige oliën en meststoffen. Verder zijn Rusland en Wit-Rusland belangrijke exporteurs van kunstmest, goed voor 38% van de kaliummeststoffen, 17% van de samengestelde meststoffen en 15% van de stikstofhoudende meststoffen.”

Handel open houden

In april dit jaar hebben de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds, de wereldvoedselorganisatie FAO en de wereldhandelsorganisatie WTO de internationale gemeenschap dringend opgeroepen actie te ondernemen om de voedselonzekerheid aan te pakken, de handel open te houden en steun te geven aan kwetsbare landen. De Wereldbank constateert dat sinds de oorlog in Oekraïne, landen wereldwijd handelsbeperkingen voor levensmiddelen instellen om in eigen land de stijging van voedselprijzen te dempen. “In 83 landen komt een aanzienlijk aantal mensen zonder voedsel te zitten of ze moeten hun consumptie verminderen. Een lagere calorie-inname en slechtere voeding bedreigen de gezondheid. Ze kunnen blijvende gevolgen hebben voor de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen.”

Leningen aan landen

Om het tij te keren heeft de Wereldbank $ 30 miljard opzijgelegd voor leningen aan landen om hun voedselzekerheid te vergroten. Het geld is bedoeld om de voedselproductie en -distributie te verbeteren, de handel te vergemakkelijken en kwetsbare huishoudens en producenten te ondersteunen. Het is hard nodig om te zorgen dat honger in 2030 voorgoed verleden tijd is.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur