Foto: Koos Groenewold
In dit artikel
Ruim 700 studenten maakten kennis met potentiële werkgevers of stagebedrijven op de Food & Agri Carrièredag in Amersfoort. Een impressie.
De derde editie van de Food & Agri Carrièredag was een goed bezocht evenement. Het evenement heeft als doel om studenten en werkgevers met elkaar in contact te laten komen. Dit jaar vond het evenement plaats in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Ruim 700 studenten kwamen opdagen. Het totale bezoekersaantal kwam uit op 852. Rondlopend over de beurs zou je niet denken dat er zoveel mensen zijn. De opstelling is ruim en er is veel verloop van studenten in de treinwagons die aan weerszijden van de hal staan.
Coachingsessies in treinwagons
Studenten konden vanaf het eigentijdse treinstel -die eindigde op station Amersfoort- overstappen in ouderwetse wagons met houten bankjes. Verschillende sprekers hielden hierin presentaties over hun carrière in de food-, agri- en hortisector. In andere treinwagons houden carrièrecoaches en redacteuren van Boerderij coachingsessies. Het evenement is opgericht door uitgeverij Misset, waaronder ook Boerderij valt. In de wagons is het donker, maar door de open deuren is de sfeer van de carrièremarkt goed zichtbaar.
Ik ben er blij mee als studenten discussiëren, want dat hebben we nodig
Koen van Boheemen, één van de coaches is enthousiast over zijn rol van die dag. “Ik ben er blij mee als studenten discussiëren, want dat hebben we nodig.” Van Boheemen is ervan overtuigd dat sommige studenten aan een nieuwe stap beginnen na het evenement. “Er worden veel visitekaartjes uitgedeeld en overal zijn mensen in gesprek.”
Veel aandacht voor food
Op de beurs wordt ook volop aandacht besteed aan food. Zo heeft pluimveeslachterij Esbro uit Wehl kippenvleugeltjes en gehaktballetjes mee om te proeven. Zo wil de vleesverwerker laten zien dat er in het bedrijf meer gebeurt dan alleen het slachten van kippen.
Hetzelfde geldt voor VanDrie Group. Gepassioneerd vertelt chef-kok Edgar Buhrs over het kalfsvlees dat hij aan het bereiden is. Onder een warmtelamp liggen de vers bereide broodjes te wachten tot zij worden opgegeten.
Vooral productmanager klinkt voor veel studenten als een interessante baan
Banen in de foodsector zijn populair. “Vooral productmanager klinkt voor veel studenten als een interessante baan”, vertelt een communicatiemedewerker van pluimveeslachterij Plukon Food Group. Het bedrijf staat op de Food & Agri Carrièredag om de naamsbekendheid te behouden. “We verwachten niet veel van de dag, maar we laten ons graag verrassen”, laat het bedrijf weten.
Tal van vacatures
Bedrijven uit de food- en agrarische sector staan door elkaar heen op de beurs. Dit zorgt voor een gevarieerd beeld die studenten voorgeschoteld krijgen. Aan de vacaturewand hangen tal van vacatures die de standhouders in de aanbieding hebben. Van hovenier tot een afstudeerstage en managementfuncties. Je zou zeggen dat deze functies snel vervuld zijn als er 700 studenten langs lopen. Voorafgaand aan de Food & Agri Carrièredag schreef Boerderij dat het aantal vacatures terug zou lopen. Toch hangen er meterslange wanden vol met vacatures.
Geslaagde dag
Naarmate de dag vordert hangen sommige studenten wat in groepjes rond. Zij zijn langs potentiële (stage)bedrijven geweest en vinden het wel genoeg geweest voor de vrijdagmiddag. Een groepje veehouderij-studenten uit Almelo geniet even rustig van een frisje. “Voor onze mbo-opleiding zijn wij op zoek naar een stageplek in de periferie. Het is voor ons leuk om te zien waar we die stage kunnen uitvoeren”, vertelt een enthousiaste leerling. “De Food & Agri Carrièredag is hartstikke leuk, er staan veel verschillende bedrijven. Zo krijg ik een goed beeld van wat goed bij mij zal passen in het werkveld.”
Terugkijkend op een geslaagde dag vertrekken de studenten weer richting de bus of trein, die hun naar alle hoeken van het land zal brengen.