Concreet betekent het dat voor vegetarische producten gebruik mag worden gemaakt van termen als schnitzel, burger en worst in de benaming van het product. Foto: Canva
In dit artikel
Er moeten in Nederland wettelijke definities komen voor de termen âvegetarischâ en âveganistischâ.
Dat is nodig om het wettelijk mogelijk te maken termen als âvegetarisch gehaktâ te gebruiken op etiketten van vegetarische producten. Daarvoor is een wijziging in de Warenwet nodig. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is daarvoor een traject gestart. Dat staat in de Voortgangsrapportage Actieplan Etikettering van Levensmiddelen 2020.
Uit een eerdere juridische analyse is gebleken dat het mogelijk is om namen van vleesproducten te gebruiken, mits uit de benaming duidelijk blijkt dat het om een vegetarische variant gaat. âVoor wettelijke benamingen, zoals gehakt, is een aanpassing nodig in de wetgeving. Het zal tijd kosten om dit juridisch kader aan te passen, zodat de term gehakt op termijn ook gebruikt kan worden voor vegetarische vleesvarianten (vegetarische geha(c)kt)â, zo staat in het rapport.
Termen als schnitzel, burger en worst
Concreet betekent het dat voor vegetarische producten gebruik mag worden gemaakt van termen als schnitzel, burger en worst in de benaming van het product. Ook mag gebruik worden gemaakt van diersoortnamen, bijvoorbeeld vegetarische tonijn, vegetarische kipstukjes en vegetarische krabsalade. Het gebruik van alleen de term âkipstukjesâ op een verpakking mag niet.
Motie in Europees Parlement
Er leek even een kink in de kabel te komen in het aanpassen van de Warenwet. In het Europees Parlement was namelijk sprake van een motie waarin vlees gerelateerde benamingen, zoals worst en burger, voor vegetarische producten verboden werden. Die motie werd echter eind 2020 verworpen, betekenend dat Nederland kon doorgaan met het traject.
Het ministerie van VWS is momenteel in overleg met diverse stakeholders over de invulling van het traject. Om de definities van vegetarisch en veganistisch vast te stellen, wordt een aanzet van de Europese koelorganisatie van vegetarische en veganistische producten als uitgangspunt genomen.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp