Tomatenresten waar nieuw voedsel van wordt gemaakt. Ongewenste stoffen kunnen zich ophopen doordat reststoffen opnieuw worden verwerkt in voedingsmiddelen. - Foto: ANP
Het circulair maken van de voedingssector kan nadelig uitpakken voor de voedselveiligheid. Ongewenste stoffen kunnen zich namelijk ophopen doordat reststoffen opnieuw worden verwerkt in voedingsmiddelen.
Overzicht reststromen nodig
Bjorn Berendsen, programmaleider Voedselveiligheid bij het WFSR, verwees in het webinar ook naar de voedselveiligheid in circulaire systemen. âIn een circulair landbouwsysteem kunnen gevaren onbedoeld en onbewust in het voedselsysteem worden geïntroduceerd. Chemische stoffen gaan van de ene plek in het voedselsysteem naar een andere en kunnen ergens in het systeem een probleem worden. Daarom is een overzicht nodig van alle reststromen en de mogelijke gevaren die dat met zich kan meebrengen.â âOok moeten we chemische stoffen gaan prioriteren, want er zijn bijna oneindig veel chemische stoffen. Over stoffen die vanzelf weer verdwijnen, hoeven we ons minder druk om te maken dan om stoffen die persistent zijn, dus langer in het voedselsysteem aanwezig blijven. Ook de mobiliteit is van belang. Stoffen die gemakkelijk van de bodem naar het gewas en dan in de voeding terecht komen, vragen meer aandacht. We moeten eigenlijk toe naar een circulair voedselsysteem dat zelfreinigend is.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp