Skip to content

WHO: veel vlees- en zuivelvervangers ongezond

Veel van de plantaardige vlees- en zuivelvervangers zijn zogenoemde ultra-bewerkte voedingsmiddelen.

Updated on:
Business
Nieuws
Vleesvervangers in het supermarktschap. - Foto: ANP premium

Vleesvervangers in het supermarktschap. - Foto: ANP

Frequente consumptie van plantaardige zuivel- en vleesvervangers kan volgens de WHO leiden tot negatieve gezondheidseffecten.

Veel van de plantaardige vlees- en zuivelvervangers zijn zogenoemde ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Frequente consumptie van deze voedingsmiddelen (UPF‘s) kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten. ‘De situatie is zorgwekkend, aangezien consumenten wordt voorgehouden dat producten zoals plantaardige UPF’s gezond zijn, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is’, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een onlangs gepubliceerde factsheet over de gezondheid van vlees- en zuivelvervangers. “Het streven naar gezonder leven en een gezonder milieu verandert de voeding van mensen in de Europese regio van de WHO – en dat is geweldig”, zegt dr. Kremlin Wickramasinghe, waarnemend hoofd van het Europees Bureau voor de preventie en bestrijding van niet-overdraagbare ziekten van de WHO, “maar wij moeten onthouden dat plantaardige diëten erg van elkaar kunnen verschillen en niet automatisch als gezond moeten worden beschouwd.”

Lees ook: Gezondheid krijgt grotere rol in vlees- en zuivelvervangers

Gezondheidsvoordelen plantaardig voedsel

Volgens WHO zitten er gezondheidsvoordelen aan een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel. De organisatie stelt dat het doorvoeren van plantaardige diëten zich kan vertalen in een besparing van miljarden euro’s in heel Europa op de kosten van gezondheidszorg. “Ondanks de gezondheidsvoordelen van een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel, zijn niet alle plantaardige diëten gezond”, aldus de WHO. “Moderne plantaardige diëten kunnen ook ultra-bewerkte voedingsmiddelen omvatten.” Doordat ultra-bewerkte voedingsmiddelen bestaan uit stoffen die zijn afgeleid van hele voedingsmiddelen, zoals zetmeel, suikers, vetten en eiwitisolaten en met vaak toegevoegde smaken, kleuren, emulgatoren en additieven, is er volgens de WHO weinig bekend over de voedingssamenstelling van dergelijke vlees- en zuivelvervangers. “Terwijl de omvang van hun bijdrage aan de hedendaagse voeding in veel landen in de Europese regio onduidelijk is.”

Onderzoek naar voedingspatronen

De gezondheidsorganisatie stelt dat het aanbevelen van een verschuiving naar plantaardige diëten niet voldoende is om de volksgezondheid te verbeteren. Om beleidsmakers te helpen bij het ontwikkelen van voedingsrichtlijnen, moet er meer onderzoek komen. Daarom zouden er onder andere studies op basis van echte voedingspatronen moeten komen en zouden beleidsmakers hele of minimaal bewerkte voedingsmiddelen als prioriteit moeten aanbevelen.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur