Skip to content

WUR domineert in wetenschappelijk publicaties over alternatieve eiwitten

WUR domineert onderzoek naar alternatieve eiwitten in Europa en in Nederland. Dat blijk uit een rapport van The Good Food Institute.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Wetenschappelijk onderzoek eiwittransitie

Foto: Canva/Oleksandr Todorov

Wageningen University & Research (WUR) publiceerde de meeste wetenschappelijke publicaties over alternatieve eiwitten sinds 2010. Dit komt uit een rapport van The Good Food Institute over het Europese ecosysteem voor onderzoek naar alternatieve eiwitten.

WUR domineert onderzoek naar alternatieve eiwitten in Europa en in Nederland. De universiteit publiceerde sinds 2010 87 wetenschappelijk publicaties die 3.657 keer zijn geciteerd. Hoewel Duitsland meer onderzoek naar plantaardige eiwitten publiceerde haalde onderzoekers de 63 plantaardige eiwitonderzoeken van de WUR vaker aan. Atze-Jan van der Goot, werkzaam bij de WUR, is met 16 publicaties over alternatieve eiwitten de op twee na meest productieve wetenschapper in Europa. Met 1.229 citaties van zijn onderzoek is Van der Goot de meest geciteerde wetenschapper.

Lees ook: 2023 recordjaar voor Europees onderzoek naar alternatieve eiwitten

Universiteit van Maastricht voert top onderzoeken gecultiveerd vlees aan

Sinds 2019 publiceerde de Universiteit van Maastricht (UM) de meeste wetenschappelijke onderzoeken over gecultiveerd vlees. De universiteit in Limburg publiceerde 17 onderzoeken die 1.082 keer zijn geciteerd. Alleen de 10 wetenschappelijke onderzoeken van de Universiteit van Bath worden met 1.093 citaties net iets vaker aangehaald. Vijftien van de 17 onderzoeken van UM staan op naam van Mark J Post. Andere onderzoekers citeren zijn bevindingen 1.043 keer. Post is daarmee de op een na meest geciteerde onderzoeker in alternatieve eiwitten in Europa, na Van der Goot.

Nederland is met de WUR en twee productieve en vaak geciteerde wetenschappers invloedrijk in het Europese ecosysteem voor onderzoek naar alternatieve eiwitten

Eén dominant instituut in Europa en Nederland

Naast een grote invloed in het Europese ecosysteem produceert de WUR ook tweederde van het wetenschappelijk onderzoek naar alternatieve eiwitten in Nederland. WUR is ook het enige Nederlandse onderzoekinstituut in de Europese top 10 van onderzoeksinstituten die onderzoek doen naar alternatieve eiwitten.

Ook Duitsland, Finland, België en Zweden hebben maar één onderzoeksinstituut in de top 10. Dat staat in sterk contrast met Denemarken en Ierland met respectievelijk 3 en 2 onderzoeksinstituten in de top 10. De Belgische en Ierse instituten staan hoog in de top 10. Dat is opmerkelijk, aangezien België en Ierland als land lager scoren in productiviteit op de eiwittransitie.

Lees ook: WUR: Nederlands kweekvlees heeft lagere maatschappelijke kosten dan vlees

Snel delen