Skip to content

WUR: duurzame voornemens vereisen nieuw voedingspatroon

Internationaal onderzoek toont aan dat in de voedingsrichtlijn de nadruk nog te veel ligt op de gezondheidsaspecten voor de consument.

Updated on:
Achtergrond
Innovatie
De hoeveelheid dierlijke producten die wordt aanbevolen in voedingsrichtlijnen kan verlaagd worden, ten gunste van plantaardig voedsel. - Foto: Koos Groenewold premium

De hoeveelheid dierlijke producten die wordt aanbevolen in voedingsrichtlijnen kan verlaagd worden, ten gunste van plantaardig voedsel. - Foto: Koos Groenewold

Internationaal onderzoek toont aan dat in de voedingsrichtlijn de nadruk nog te veel ligt op de gezondheidsaspecten voor de consument. Onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research (WUR), Zürich, Cornell en Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) deden onderzoek naar de voedingsrichtlijnen met het oog op de duurzame voornemens van Europese landen.

De onderzoekers die meewerkte aan het onderzoek stellen dat de nationale voedingsrichtlijnen (Schijf van Vijf in Nederland) zich met name richten op de gezondheid van de mens en onvoldoende op de gezondheid van de planeet. In de publicatie verkennen zij hoe de huidige voedingsrichtlijnen in vijf verschillende Europese landen aangepast moeten worden op een dieet dat we zouden kunnen volgen bij een duurzamere vorm van landbouw, kringlooplandbouw. Renée Cardinaals, een van de onderzoekers en verbonden aan Wageningen UR: “Uit voorgaand onderzoek is gebleken dat het menselijk dieet een significante invloed heeft op onze totale milieu-impact. Dierlijke producten hebben over het algemeen meer impact dan plantaardige, hoewel dit wel afhankelijk is van de productie. Aan de andere kant zijn dierlijke producten een leverancier van essentiële voedingsstoffen, en worden om deze gezondheidsredenen ook opgenomen in voedingsrichtlijnen die vanuit de overheid worden opgesteld.”

Impact voeding op milieu

De onderzoekers stellen dat de hoeveelheid dierlijke producten die wordt aanbevolen in deze richtlijnen aanzienlijk verlaagd kan worden, ten gunste van plantaardig voedsel. Voor het onderzoek wordt gekeken naar de voedingsrichtlijnen wanneer kringlooplandbouw zou worden toegepast, om de milieu-impact van voeding te verkleinen. Cardinaals: “Omdat ons voedingspatroon een groot aandeel van onze totale impact op land- en watergebruik en broeikasgas emissies bepaalt, keken wij in de onderzoek naar de vergelijking tussen een dieet dat je zou krijgen als je de voedingsrichtlijnen zou volgen en wanneer je de principes van kringlooplandbouw aanhoudt. Deze vorm van landbouw is toch iets waar in Nederland met interesse naar wordt gekeken.”

Circulair voeren

In deze vorm van landbouw betekent ook dat vee enkel gevoerd zal worden met productie die niet geschikt zijn voor humane consumptie: reststromen, bijproducten en gras. Het voeren van de dieren met reststromen heeft wel gevolgen voor de productie. Het betekent volgens de onderzoekers dat er minder dierlijke producten beschikbaar zullen zijn, en dat het voedingspatroon een aanpassing vereist voor een duurzaam dieet.

Kringloop-dieet

Uit het onderzoek blijk dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 12 tot 24% verminderd kan worden, mochten we werkelijk allemaal een ‘kringloop-dieet’ gaan volgen. Dit dieet betekent vooral minder vlees en meer plantaardig, maar niet veganistisch: koeien krijgen juist een grotere rol omdat ze zowel vlees als melk kunnen produceren. Cardinaals: “Het resultaat van belang als we in Nederland meer richting kringlooplandbouw willen gaan: dan moeten we ons namelijk goed realiseren dat we ook anders moeten gaan consumeren. En daar zouden de voedingsrichtlijnen dan weer op moeten worden aangepast.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur