Foto: Van Assendelft
In dit artikel
Voedingsmiddelenbedrijven moeten zich beter wapenen tegen tegenvallers in de bevoorrading met robuuste logistiek.
Ketenproblemen opvangen
Door de coronacrisis is de wereldhandel verstoord, wat leidt tot tekort aan allerlei grondstoffen als papier en computerchips. Daarmee is robuuste logistiek opeens enorm belangrijk. Voedselbedrijven konden ketenproblemen door de coronacrisis vooralsnog goed opvangen, zegt De Leeuw, maar wel met kunst en vliegwerk. Dat leidde bijvoorbeeld tot ongelabelde doppen op frisdrank, omdat de gewenste doppen niet meer leverbaar waren. Ook kochten Europese consumenten in de lockdown ineens veel meer bier uit blik in plaats van glas, waar de logistiek op moest reageren. En door de sluiting van restaurants stortte de vraag naar slagroom in, waar de zuivelindustrie op moest reageren, en de weggevallen vraag naar frites bracht de aardappelketen in de problemen. Meer vraag ontstond ineens naar bakkerijproducten, omdat mensen thuis aan het bakken sloegen.Logistiek is kernelement
Volgens De Ruiter dachten voor de coronapandemie niet veel bedrijven structureel na over de kwetsbaarheden van hun supply chain. âIedereen koerste op zo laag mogelijke kostenâ, licht hij toe. âMaar inmiddels is logistiek een kernelement geworden. Toen mensen toiletpapier ging hamsteren aan het begin van de coronacrisis stonden niet alleen de schappen in de supermarkten snel leeg, maar was de extra aanvoer van toiletpapier vanuit de distributiecentra ook een opgave.âBedrijven moeten meer gaan nadenken hoe het mis kan gaan en scenarioâs makenDie onverwachte files in de magazijnen moeten worden voorkomen. âBedrijven moeten meer gaan nadenken hoe het mis kan gaan en scenarioâs makenâ, zegt De Leeuw. Hij bedoelt: hoe kun je stilstand van de productie voorkomen, welke grondstoffen en aanvoerroutes zijn daarbij cruciaal? Daarbij gaat het niet alleen om materialen, maar ook om personeel. âDe beschikbaarheid van personeel bleek tijdens de coronacrisis een probleem. Kantoorpersoneel moest bijspringen in de magazijnen. Het ene moment vielen er ontslagen in de foodservice, het andere moment waren ze weer hard nodig en waren er personeelstekorten.â De onderzoekers richten ter ondersteuning van de voedingsmiddelenbedrijven een platform waar de bedrijven en WUR uitzoeken hoe de voedselketens beter crises kunnen opvangen.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij