Skip to content

WUR: techniek maakt eiwitwinning uit planten efficiënter

De techniek verbruikt 90% minder energie dan de gangbare technieken.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
De ingrediënten die worden verkregen met de nieuwe techniek, bevatten meer vezels, zetmeel en koolhydraten in, wat een voordeel kan zijn als het wordt verwerkt in bijvoorbeeld een vleesvervanger. - Foto: Hans Prinsen premium

De ingrediënten die worden verkregen met de nieuwe techniek, bevatten meer vezels, zetmeel en koolhydraten in, wat een voordeel kan zijn als het wordt verwerkt in bijvoorbeeld een vleesvervanger. - Foto: Hans Prinsen

Wageningen UR heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om eiwitten efficiënter uit planten te halen. De techniek verbruikt 90% minder energie dan de gangbare technieken.

Het waterverbruik neemt met 70% af en er zijn nauwelijks chemicaliën nodig voor de eiwitwinning. Dat zei hoogleraar Remko Boom van WUR woensdag op de Food Technology-beurs in Den Bosch.

“We halen de eiwitten uit de grondstof met elektrostatische droge scheiding. De ingrediënten die we verkrijgen met de nieuwe techniek, zijn minder zuiver dan bij de traditionele methoden. Zo zitten er meer vezels, zetmeel en koolhydraten in, maar dat hoeft geen probleem te zijn als het ingrediënt weer wordt verwerkt in een voedingsmiddel, zoals een vleesvervanger of een saus. In veel voedingsmiddelen zitten immers vezels, koolhydraten en zetmeel. Het kan juist de voedingswaarde ten goede komen als er meer vezels in zitten. We kunnen de ingrediënten wel heel zuiver maken met de nieuwe techniek, maar dat is lang niet altijd nodig”, aldus de hoogleraar.

Duurzamere techniek

Boom noemt elektrostatische droge scheiding veel duurzamer dan de huidige technieken. “Er zijn veel minder energie, water en chemicaliën nodig. Dat scheelt enorm in de CO2-uitstoot. Daarnaast is de efficiëntie groter. Bij de bestaande technieken om eiwitten uit planten te halen, wordt veel water gebruikt, waardoor 40% tot 60% van het eiwit met het afvalwater verloren gaat. De nieuwe techniek heeft veel minder water nodig, waardoor de eiwitverliezen veel kleiner zijn. Daardoor heb je minder grondstoffen nodig om dezelfde hoeveelheid eiwit te produceren. Zeker in deze tijd van hoge prijzen is dat een groot voordeel.”

Nieuwe eigenschappen

De ingrediënten die worden geproduceerd met elektrostatische scheiding krijgen wel wat andere eigenschappen dan bij de bestaande technieken. Boom: “Daarom doet WUR verder onderzoek naar de functionaliteit van de ingrediënten.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur