Skip to content

WUR: vleesvervanger reduceert CO2-uitstoot met 27%

Een dag geen vlees en zuivel eten levert een besparing op van 2,4 kilo CO2-uitstoot.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Een volledig plantaardig dieet levert een CO2-besparing op van 41%. - Foto: Food&Agribusiness premium

Een volledig plantaardig dieet levert een CO2-besparing op van 41%. - Foto: Food&Agribusiness

Een dag geen vlees en zuivel eten levert een besparing op van 2,4 kilo CO2-uitstoot. Dat berekenden promovendus Samantha Heerschop en hoogleraar Pieter van ’t Veer van Wageningen Universiteit & Research.

Het onderzoek toont aan dat consumenten die vlees en zuivel eten meer dan tweemaal zoveel broeikasgasuitstoot veroorzaken dan mensen die geen vlees of zuivel consumeren. De berekening is uitgevoerd aan de hand van een onderzoek van het RIVM naar de eetgewoontes van Nederlanders, uitgevoerd tussen 2012-2016. Daaruit blijkt dat een volwassen Nederlander die vlees en zuivel consumeert, gemiddeld 5,2 kilo CO2 uitstoot.

CO2-besparing vlees- en zuivelvervangers

Naast de gegevens over de uitstoot van vlees- en zuivelconsumptie, keken de onderzoekers naar de uitstoot van het vervangen van deze producten. Het vervangen van vlees door vleesvervangers zou volgens het onderzoek gemiddeld een besparing van 1,4 kilo CO2 opleveren (27%). Het vervangen van zuivel levert een vermindering van 1 kilo op (16%). Omdat vleesvervangers in sommige gevallen nog wel zuivel bevatten, hebben de onderzoekers ook berekend hoeveel een volledig plantaardig dieet zou opleveren. Hierbij kwamen ze uit op een besparing van 41% ten opzichte van zuivel en vlees.

Impact op watergebruik

Naast broeikasgas is ook onderzocht welke impact de consumptie van vlees en zuivel heeft op het watergebruik. Hieruit blijkt dat het eten van vlees en zuivel 138 liter water per dag vergt. Als geen vlees of zuivel wordt geconsumeerd is dit 111 liter.

Nog geen informatie nieuwe vleesvervangers

Er komen steeds meer vlees- en zuivelvervangers op de markt waarvan de milieu-effecten nog niet zijn berekend. De onderzoekers zien nog een tekortkoming aan hun studie omdat het gaat om dagvoedingen, dus wat op één dag wordt gegeven. Verwacht wordt dat wanneer consumenten langdurig geen vlees en/of zuivel eten, dat ook invloed heeft op ander gedrag. Zo kan het ook voorkomen dat ze overstappen op andere producten met een hoge milieu-impact.

Lees ook: Dit veranderde er in het schap met vleesvervangers

De besparingen zijn gebaseerd op milieudata van Blonk Consultants, dat van 250 Nederlandse producten de milieu-impact berekende. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Stichting Nationale Week Zonder Vlees.

Bekijk ook de video: Hoe vaak laten consumenten vlees en zuivel staan?

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur