Met 35% zeewier in een vegetarische burger kan het milieueffect met tot 60% worden verlaagd ten opzichte van reguliere vegaburgers met soja en tarwe. - Foto: Canva
Het gebruik van zeewier in vegetarische burgers of als zoutvervanger kan een positief effect hebben op de milieu-impact van een dieet.
Zeewier in vegetarische burger
Met de huidige teeltmethode heeft het zeewier al een positief effect op de milieu-impact van de onderzochte voedingsproducten. Met 35% zeewier in een vegetarische burger kan het milieueffect met tot 60% worden verlaagd ten opzichte van reguliere vegaburgers met soja en tarwe. Wanneer 10% van het zout wordt vervangen door zeewier, scheelt dat 79 tot 94% in milieu-impact. Toekomstige teeltmethode, waarin de opbrengsten hoger liggen en de keten efficiënter is ingericht, dringen de milieu-impact nog meer terug.Transport zeewier heeft meeste milieu-impact
De grootste bijdrage aan de milieu-impact van zeewier komt van het transport van het zeewier per boot. Dit zorgt voor 74 tot 80% van de impact. Onderzoek naar verschillende manieren van installatie van de zeewierkwekerijen kan leiden tot een vermindering van de milieu-impact. Een factor waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat een burger met zeewier maximaal één keer per zeven à acht dagen gegeten mag worden vanwege een hoog jodiumgehalte. Beter inzicht in de jodiumconcentraties in zeewier per groei- en oogsttijd en per productielocatie kan de voedselveiligheidsrisicoâs verkleinen, stellen de onderzoekers.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp