Het enige dat Nederland nog wel heeft, is circa anderhalf miljoen hectare cultuurgrond. Waar de geteelde gewassen met de gratis elementen water, zuurstof en zon groeien. Foto: Peter Roek
Er wordt veel geïnvesteerd in duurzame projecten. Maar hoe duurzaam zijn die eigenlijk? Volgens Tette Hofstra is enige nuance op zijn plek en zou het nuttig zijn om een milieu-rendementsanalyse toe te passen.
Gratis elementen water, zuurstof en zon
Het enige dat Nederland nog wel heeft, is circa anderhalf miljoen hectare cultuurgrond. Waar de geteelde gewassen met de gratis elementen water, zuurstof en zon groeien. En juist die groene gewassen zorgen via fotosynthese voor zuurstofproductie en ze leggen CO2 vast. Hoe duurzaam wil je het hebben? Ook vangt cultuurgrond regenwater op, terwijl de rest van Nederland is geplaveid met asfalt en beton. Overigens wordt jaarlijks circa 12.000 hectare cultuurgrond onttrokken aan de agrarische sector, ten bate van stedenbouw en wegen.Door de eeuwen heen is er een schitterend open agrarisch landschap gecreëerd, dat ook nog eens gratis wordt onderhoudenOok agrarische biomassa levert een grote bijdrage aan groene energie. De circa 450.000 kilometer boerensloten in Nederland zorgen voor zuivering van oppervlaktewater door de aanwezige flora en fauna. Alle landbouwplastic wordt gerecycled. Van alle dode landbouwhuisdieren worden grondstoffen gemaakt, zoals lijm en voer voor de petfood-industrie. De geproduceerde agrarische mest wordt direct op agrarische grond aangewend en is streng gereguleerd. Door de eeuwen heen is er een schitterend open agrarisch landschap gecreëerd, dat ook nog eens gratis wordt onderhouden. Maar bovenal gaat het om voedselproductie, naast water het allerbelangrijkste element in het menselijk bestaan.
De discussie over vleesconsumptie
Het energieverbruik is in verhouding laag door de gratis elementen zon, zuurstof en water. Kunstmest vraagt wel veel energie om te maken, maar is ook terecht streng gereguleerd. Naast gras en mais is ook krachtvoer nodig. Voor de melkveesector bestaat deze voor circa 80% uit rest- en bijproducten uit de humane voedingsmiddelenindustrie (bierbostel, citruspulp, aardappel- en bietenpulp); van de soja, palm en zonnebloem worden de uitgeperste bonen gebruikt. Als er al olie of mais of granen worden gebruikt, zijn die niet geschikt voor menselijke consumptie. Ook de discussie over vleesconsumptie behoeft enige nuance: over de gehele wereld waar koeien, geiten of schapen lopen, kunnen in principe geen andere gewassen worden verbouwd dan gras. Dit komt door de grondsoort, stenen in de grond, hellingen, bergen, klimatologische omstandigheden, enzovoort. Toch superduurzaam dat deze dieren gras omzetten in hoogwaardig voedsel.Uit voornoemde blijkt dat de agrarische sector het milieu belast, maar er ook veel aan bijdraagtIk ben totaal niet tegen verandering en als het beter kan, moeten we dat doen. Maar wel met de juiste argumenten. Dat gebeurt nu op aannames en rekenmodellen op volstrekt onvoldoende onderbouwing en losmazige metingen (heel bijzonder dat woestijnzand uit de Sahara in Nederland neerdaalt en bijvoorbeeld de depositie van stikstof op de meter en milligram van de bron kan worden gemeten). Emotie voert de boventoon en de nuance ontbreekt, framing heeft zijn werk gedaan. En ook de referentie ontbreekt. Waar wordt de stand van de natuur aan getoetst, over 20, 30 of 100 jaar? Uit voornoemde blijkt dat de agrarische sector het milieu belast, maar er ook veel aan bijdraagt. Dit in tegenstelling tot de rest van Nederland.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst