Foto: Jan Willem van Vliet
In dit artikel
Nederland heeft bijna geen zonnebloemolie meer. De levensmiddelenproducenten hebben nog voor vier tot zes weken voorraad. Alternatieven zijn niet zo maar toepasbaar, zegt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).
Oekraïne is een grote leverancier van zonnebloemolie. Door de oorlog daar stokt de export. Zonnebloemolie wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie, zegt een woordvoerder van de FNLI. “De beschikbaarheid is een acuut probleem. Straks zijn niet alleen de flesjes zonnebloemolie niet meer te koop. De olie is ook een belangrijke grondstof voor veel voedingsproducenten. Zonnebloemolie zit verwerkt in heel veel producten, zoals koek, kindervoeding, gebak, frites en chips.”
Alternatieven
Levensmiddelenproducenten kijken naar alternatieven, zoals palmolie, lijnzaadolie en raapzaadolie. Maar die zijn volgens de FNLI-woordvoerder niet zo maar te gebruiken om zonnebloemolie te vervangen. “Dat kan effect hebben op de smaak en de textuur van het product. Fabrikanten moeten dan ook hun etiketten aanpassen. Dat heeft namelijk gevolgen voor de ingrediëntenlijst, maar eventueel ook voor de voedingswaarde.”
Het tekort aan zonnebloemolie is het zoveelste probleem op rij voor de levensmiddelenfabrikanten. Door de coronacrisis waren hun kosten voor grondstoffen, energie, transport, verpakkingen en lonen al fors gestegen. De oorlog in Oekraïne jaagt vooral de kosten voor grondstoffen en energie verder omhoog. De FNLI heeft nog geen signalen dat bedrijven omvallen door de hogere kosten, zegt de woordvoerder. “Maar als deze enorme kostenstijgingen onvoldoende doorbelast kunnen worden, dan komt in het uiterste geval het voortbestaan van bedrijven in gevaar. Alle schakels in de keten moeten hun ‘fair share’ nemen van de kostenstijgingen.”
Ook in België sprake van crisis
Ook in België raakt de zonnebloemolie op. Dat is vooral een probleem voor de aardappelverwerkers, die hun frites en chips bakken in zonnebloemolie. Belgapom, de brancheorganisatie van aardappelverwerkers, meldt aan nieuwssite HLN dat ze nog een voorraad hebben voor drie tot vier weken. CEO Christophe Vermeulen van Belgapom stelt dat sprake is van een acute crisis. “Het is alle hens aan dek voor de aardappelverwerkers.”